Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Baskische cheesecake met gekarameliseerde laag en abrikozen erop

Baskische cheesecake met abrikozen

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd

Cheesecake is een geliefd dessert en wij snappen wel waarom! Deze ‘burnt’ versie klinkt misschien wat spannend, maar geeft een super lekkere karamelsmaak. Probeer maar!

Lees verder onder de advertentie

Aantal taarten
1

Ingrediënten

Voor de abrikozen

Benodigdheden

  • bakpapier

Lees verder na de advertentie

Cheesecake is een geliefd dessert en wij snappen wel waarom! Deze ‘burnt’ versie klinkt misschien wat spannend, maar geeft een super lekkere karamelsmaak. Probeer maar!
Tip
Omdat abrikozen maar kort in het seizoen zijn, kun je buiten die periode het beste abrikozen uit blik gebruiken voor deze cheesecake.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 240°C / hetelucht: 220°C). Zet het rooster onder het midden in de oven. Vet een springvorm (20 cm Ø) in met boter.

  2. Verfrommel twee vellen bakpapier, vouw uit elkaar en leg ze op elkaar in de springvorm, met het ene vel gedraaid op het andere, zodat de hoeken in verschillende richtingen wijzen. Duw het papier goed aan.

  3. Doe de roomkaas en de suiker in een kom en mix met een handmixer (of in een staande mixer) ca. 2 minuten door elkaar, tot de suiker is opgelost en je geen korreltjes meer voelt. Voelt het mengsel na 2 minuten nog korrelig? Mix dan nog iets langer.

  4. Zeef de bloem boven de kom en voeg de zure room, de eieren, de vanille en het zout toe. Mix tot een egaal beslag. Giet het in de springvorm. Sla de springvorm een keer stevig op het aanrecht, om de luchtbellen eruit te halen.

  5. Bak ca. 30 minuten in het midden van de oven. De cheesecake moet er donkerbruin gekaramelliseerd uitzien van buiten en een beetje omhoog gekomen zijn als een soufflé. De taart is dan nog een beetje wiebelig. Laat de oven aan, verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

  6. Laat de taart op kamertemperatuur helemaal afkoelen in de vorm. Tijdens het afkoelen zal hij wat inzakken. Laat vervolgens nog minimaal 3 uur afkoelen in de koelkast.

  7. Halveer voor de abrikozen de abrikozen en verwijder de pit. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel met de honing en een scheutje vin santo of marsala en rooster ze ca. 25 minuten in de oven. Serveer de cheesecake met de abrikozen.

Per portie: 370 kcal | 30 g koolhydraten | 6 g eiwit | 25 g vet

Receptuur: Anne Mebelder Fotografie: Willem van Santen

Variatie
Naast abrikozen passen ook perziken of pruimen uitstekend bij deze cheesecake, een lekkere variatie voor wie eens iets anders wil proberen.

Wat vind jij van dit recept?

4 / 5.0 (2 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!