Bereiding

1 Kneed de broodmix, 170 ml lauwwarm water en 1 el olie met de deeghaken van de mixer tot een glad brooddeeg. Bestuif met een beetje bloem. Laat het afgedekt ca. 1 uur rijzen.

2 Pel en snipper de uien en de knoflook en fruit ze in 1 el hete olie. Voeg de bevroren spinazie en ca. 100 ml water toe. Laat de spinazie in ca. 15 minuten ontdooien met het deksel op de pan, roer af en toe om. Laat de spinazie dan 3-5 minuten onafgedekt zachtjes koken tot het vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper. Laat de spinazie afkoelen.

3 Snijd de ham fijn. Meng de ricotta, de eieren en de ham. Breng op smaak met zout en peper. Roer de spinazie erdoorheen.

4 Beboter een quiche- of taartvorm (24 cm Ø) met uitneembare bodem en bestuif hem met bloem. Rol het brooddeeg op een beetje bloem rond uit (ca. 28 cm Ø). Leg het deeg in de vorm en druk het bij de rand omhoog.

5 Doe het spinaziemengsel in de vorm. Strooi de pijnboompitten eroverheen. Bak de quiche ca. 10 minuten op het onderste rooster in een voorverwarmde oven (elektrisch: 225 °C / hetelucht: 200 °C / gas: stand 4). Bak hem daarna nog ca. 15 minuten verder bij 200 °C (hetelucht: 175 °C / gas: stand 3).