Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
drooggepekelde kerstkalkoen

Drooggepekelde kerstkalkoen

  • Gemiddeld

  • ca. 7 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 7 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 10 uur wachttijdca. 10 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Droog pekelen houdt in dat je het vlees rondom inwrijft met zout en een nacht laat rusten in de koelkast. Het zout breekt het taaie spiereiwit af, waardoor het vlees malser wordt. Ook droogt de gezouten huid in de koelkast uit, waardoor hij nog knapperiger wordt.

Bereiding

  1. Haal de avond van tevoren de kalkoen uit de koelkast. Begin bij de nek en trek de huid een beetje los van het vlees. Ga steeds verder naar beneden tot aan de borst zodat er een grote ruimte tussen de huid en het vlees ontstaat. Doe 200 g boter in een kom en breng royaal op smaak met zout en peper. Roer de knoflook en de salie erdoorheen. Druk de boter in de ruimte tussen de huid en het vlees en verdeel het gelijkmatig over
    de kalkoenborst. Verdeel de overige 50 g boter over de buitenkant van de kalkoen – over de huid van de borst en de poten. Wrijf de kalkoen vanbinnen en vanbuiten in met het zout. Leg de kalkoen op een schaal en zet onafgedekt een nacht in de koelkast.

  2. Haal de kalkoen 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bereken de bereidingstijd op basis van het gewicht: 30 minuten per 1 kg vlees + 30 minuten extra. Voor een kalkoen van 5 kg is het 3 uur.

  3. Verdeel de ui over de bodem van een grote braadslee. Zet een braadrooster boven de uien in de braadslee en leg de kalkoen erop. Schenk 200 ml kokend water en de wijn in de braadslee en bedek de kalkoen met een dubbele laag aluminiumfolie. Zorg dat het folie rondom goed aansluit zodat er geen stoom kan ontsnappen. Zet de braadslee in de oven en rooster de kalkoen 30 minuten. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en rooster 1 uur en 30 minuten verder.

  4. Verwijder het folie en rooster de kalkoen onafgedekt volgens de berekende bereidingstijd verder tot de huid goudbruin en knapperig is. Controleer of de kalkoen gaar is. Steek een metalen spies of een mes in het vlees – de vleessappen die eruit lopen moeten helder zijn. Rooster de kalkoen 20 minuten verder als de vleessappen roze zijn en controleer opnieuw. Of gebruik een vleesthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees – de kalkoen is gaar bij een kerntemperatuur van 70°C.

  5. Haal de braadslee uit de oven. Zet de kalkoen met de uien op een serveerschaal, dek losjes af met aluminiumfolie en laat ca. 45 minuten rusten. Snijd de kalkoen aan tafel in porties en serveer.

Per portie: 709 kcal | 5 g koolhydraten | 76 g eiwit | 39 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush & Anna Glover Foto’s: Ant Duncan Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Ella Tarn

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)