Bereiding
1 Verbrokkel de gist in een schaal. Strooi de suiker eroverheen en roer totdat de gist vloeibaar wordt. Doe 600 g bloem, ½ tl zout, de olie, 300 ml lauw water en de gist in een beslagkom.
2 Kneed het deeg eerst met de mixer en daarna met bloem bestoven handen glad. Laat het afgedekt op een warme plek ca. 45 minuten rijzen.
3 Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne reepjes. Breng de crème fraîche op smaak met zout en peper.
4 Beleg een bakblik met bakpapier. Kneed het deeg door en verdeel het in 4 porties. Dek drie porties af en rol een portie op een dun laagje bloem uit tot een ovale lap (ca. 25×35 cm, 2-3 mm dik). Leg de lap een bakblik en laat het ca. 20 minuten rijzen.
5 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 °C / hetelucht: 175 °C / gas: stand 3). Bewaar de overige stukken deeg afgedekt. Bestrijk het ovale stuk met ca. ¼ crème fraîche, ¼ spek en ¼ uien.
6 Bak het uienbrood 8-10 minuten op het onderste rooster in de oven. Maak uit het overige deeg op dezelfde manier nog 3 uienbroden. Vries de broden die je niet meteen eet in.