Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Firestarter Beer Can Chicken

Firestarter Beer Can Chicken

In samenwerking met Big Green Egg
  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Benodigde accessoires

Voor een complete maaltijd kun je tijdens het maken van de kip ook direct wat groenten in de Big Green Egg bereiden. Leg bijvoorbeeld wat gehalveerde krieltjes (voorgekookt), groene asperges, partjes ui, in stukken gesneden courgette en puntpaprika in de skillet rondom de kip. Zet ook de extra blikjes Firestarter op tijd koud. De Beer Can Chicken en het Firestarter bier zijn mooi met elkaar in balans en vormen een geweldige food pairing, een totaalbeleving qua smaak.

Bereiding

  1. Leg de kip in een passende bak. Breng 100 ml water aan de kook. Haal de pan van het vuur en los de pekelmix uit de Firestarter Beer Can Chicken Package in het hete water op.

  2. Meng het 900 ml koud water en 2/3 van een blikje Firestarter bier door de opgeloste pekel; de rest van het blikje Firestarter bier houd je apart, dit heb je tijdens de bereiding nodig. Leg de kip in de pekel. Zorg ervoor dat deze volledig onderstaat en laat 2 uur in de koelkast pekelen. Het bier geeft op die manier al voor het garen zijn heerlijke smaak af aan de kip. In de pekelmix komen bovendien een aantal specerijen terug die ook in de rub zitten.

  3. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 200°C. Haal de kip uit de pekel en dep deze rondom droog.

  4. Schenk intussen het restant uit het blikje Firestarter bier in het blanco blikje uit de Firestarter Beer Can Chicken Package en plaats deze in de Beer Can Chicken Roaster. Wrijf de huid van de kip in met de olijfolie en vervolgens met de rub uit de Firestarter Beer Can Chicken Package. Plaats de kip over de houder en plaats de houder in de Cast Iron Skillet Small. Door de geringe hoeveelheid bier in het blikje ontstaat er in de holte van de kip al snel stoomvorming, dat zorgt voor garing en extra sappigheid.

  5. Plaats de skillet op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Laat de Beer Can Chicken ca. 1 uur garen totdat deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°C; de kerntemperatuur van kip meet je in het dijbeen met de Instant Read Thermometer.

  6. Haal de skillet met de kip uit de EGG en haal de kip van de houder om deze aan te snijden.

Per portie: 433 kcal | 2 g koolhydraten | 44 g eiwit | 27 g vet

© Receptuur: Michèl Lambermon en Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)