Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Flan Mexicano uit Comida Mexicana

Flan Mexicano

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • ca. 6 uur wachttijdca. 6 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Rosa: “Net als de varianten in andere landen is de Mexicaanse flan ook oorspronkelijk ontstaan uit de klassieke Franse crème caramel. Ik heb flans gegeten van Zuid-Amerika tot Azië, en het is ongelooflijk hoe vergelijkbaar ze allemaal zijn wat betreft smaak en textuur, ook al kunnen de ingrediënten anders zijn. Gelukkig heb je voor de Mexicaanse flan maar een paar, makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig en is hij snel klaar. Na het afkoelen kun je hem meteen serveren.”

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 50°C. Zet een ronde taartvorm in de oven om hem voor te verwarmen. Meng de kristalsuiker met 1 eetlepel water in een kleine steelpan op matig vuur en verwarm de suiker 6 tot 7 minuten tot je een goudbruine karamel hebt. Haal de taartvorm uit de oven en schenk voorzichtig de karamel over de bodem van het bakblik. Laat de karamel 20 minuten afkoelen.

  2. Verhoog de temperatuur van de oven tot 180°C. Meng de gecondenseerde melk met de koffiemelk, eieren en vanille-essence in een blender tot een gladde vloeistof. Schenk het melkmengsel in de taartvorm. Dek de vorm af met aluminiumfolie, zet hem in de oven en bak de flan 45 minuten of tot hij net opgestijfd is.

  3. Haal de flan uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat de flan 20 minuten afkoelen. Zet de flan in de koelkast en laat hem daar 1 tot 2 uur of bij voorkeur een hele nacht staan.

  4. Ga met een mes rondom de rand van de flan, keer hem vervolgens om boven een groot serveerbord. Snijd de flan in punten, besprenkel hem met cajeta (bij gebruik) en serveer hem.

*Cajeta is een soort karamel van van gezoete, gekaramelliseerde geitenmelk. Je kunt het vervangen door dulce de leche.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)