Gebraden kip met abrikozen, braam en rode ui
Uitdagend4 personen90 minuten bereiden
Biersommelier Nathan: “Boon Oude Kriek vult de smaken van de kip mooi aan en vindt aansluiting bij het fruit in het gerecht. Een prachtige combinatie die laat zien hoe breed de diversiteit aan smaken is die bier kan bieden. Oude Kriek is een door de EU beschermde gegarandeerde traditionele specialiteit. Het wordt bereid door 400 gram krieken (zure kersen) te laten vergisten op 1 jaar oude lambiek. Dat gebeurt in grote eikenhouten vaten (foeders), wat nog meer complexiteit in het bier brengt. Zoet is het niet, verwacht een friszuur, fruitig bier met een niet-bittere, droge afdronk.”
Ingrediënten
- 1 hele braadkip - liefst biologisch
- 1 el boter - om in te vetten
- 2 rode uien - schoongemaakt en in partjes
- 5 abrikozen - gewassen - gehalveerd - pit verwijderd
- 125 g bramen
- verse tijm - om te garneren
- grote ovenschaal - ca. 40x26 cm
- Voor de rub
- 2 el bruine suiker
- 2 el paprikapoeder
- 2 tl chilipoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 2 tl rauwe cacaopoeder - goede kwaliteit
- 2 tl zwarte peper - grof gemalen
- 2 tl zout
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Meng in een kom de ingrediënten
voor de rub door elkaar en wrij f de kip gelijkmatig in met de rub. - Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C) en leg de kip in een ingevette ovenschaal. Bak de kip ca. 1 uur.
- Haal na 40 minuten de kip uit de oven en leg de ui, abrikoos en bramen rond de kip in de schaal, zet terug in de oven en bak nog 15 à 20 minuten.
- Haal de kip uit de oven laat hem 15 minuten rusten voordat je hem gaat aansnij den. Garneer met verse tijm.
Per portie: ca. 316 kcal
48 g eiwit | 7 g vet | 14 g koolhydraten
Receptuur & foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Meer weten over Boon Oude Kriek of direct bestellen? Kijk op Beerwulf.com