Gehaktpasteitjes met lavas en tomaat
Gemiddeld
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
Bereiding
Kneed 500 g bloem, de boter, 1 ei, een snuf zout en ca. 3 el koud water tot een soepel deeg. Kneed tot een bal en leg hem afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast.
Pel en snipper de knoflook. Verhit 1 el olie in een pan en bak er het gehakt en de knoflook ca. 10 minuten in. Was de lavas, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Hak de zongedroogde tomaten grof. Snijd de lavas grof.
Voeg het chilipoeder, de lavas en de zongedroogde tomaat toe aan het gehakt. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ca. ½ cm dik. Steek met een uitsteekvorm (of een glas) cirkels van ca. 8 cm Ø uit het deeg. Schep op iedere deegcirkel ca. 1,5 el van het gehaktmengsel. Splits 1 ei. Bestrijk de randen van het deeg met eiwit en vouw het deeg over de vulling. Druk alle lucht eruit en druk de randjes (evt. met een vork) op elkaar.
Leg de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop de eidooier los en bestrijk de pasteitjes ermee. Bak de pasteitjes ca. 20 minuten in de oven.