Bereiding

“Die heerlijke nootjes met fantastische rooksmaak en net iets te veel zout.” Foodieskok Willem is altijd op zoek naar mooie producten. Voor dit recept gebruikte Willem appelhout om een goede rooksmaak aan de amandelen te geven. 

  1. Steek in een barbecue met deksel een paar stukken houtskool aan. De temperatuur hoeft niet hoog te zijn. Als de houtskool half gloeit, kun je het deksel sluiten. Zorg voor een klein beetje zuurstof zodat de kooltjes niet doven.
  2. Week de rooksnippers ca. 15 minuten in koud water. Smelt de boter. Meng de amandelen met de boter, het zout, het knoflookpoeder, het gerooktepaprikapoeder en het chilipoeder. Verdeel de amandelen over de grillwok.
  3. Laat de rooksnippers uitlekken. Strooi de rooksnippers over de gloeiende kooltjes, zet de pan met amandelen in de barbecue en sluit direct de barbecue. Rook de amandelen 30-45 minuten en schud ze af en toe om. Let goed op dat de amandelen niet verbranden. Schuif eventueel de kooltjes naar één kant van de barbecue en zet de pan met amandelen aan de andere kant.
  4. Neem de amandelen uit de barbecue en laat ze helemaal afkoelen, dan komt de smaak het best tot zijn recht.

*Je kunt de amandelen ook roken in een (oud) metalen vergiet.

Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Femke van Waveren
Servies etc.: Eigen collectie