Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Geroosterde courgette met boterkruimels

Geroosterde courgette met boterkruimels

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Voor de CP-boterkruimels

Alice Zaslavsky: "Mensen denken gewoonlijk aan courgettes als een speler van bijrollen, maar hier hebben ze een hoofdrol – denkbeeldig. Dit recept is vooral handig als je zelf courgettes verbouwt en in de ondergroei eentje vindt die uitgeschoten is. Denk er wel aan dat hoe groter de courgette is, hoe langer de bereidingstijd is. Dit is vergelijkbaar met een groot braadstuk. Sandor Katz, koning van het fermenteren, zegt altijd: de smaak bereikt de top in het midden. De smaak van de courgette vermindert naarmate de courgette groeit, dus wees daarom extra gul met zout, peper en kaas."

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

  2. Snijd iedere courgette in de lengte doormidden. Schep met een theelepel de zaadlijsten uit het midden en bewaar ze voor later.

  3. Bestrijk de snijkant van iedere courgette met een beetje olijfolie en bestrooi ze met zeezoutvlokken. Leg de courgettes met de snijkant naar beneden op de bakplaten en rooster ze 10 minuten.

  4. Haal de bakplaten uit de oven, draai iedere halve courgette een halve slag en rooster ze nog 10 minuten.

  5. Bereid de CP-boterkruimels door de CP-boter of zelfgekruide boter met je vingers door het paneermeel te wrijven.

  6. Haal de halve courgettes uit de oven en schep de boterkruimels op en in de halve courgettes. Voel je vrij om hoopjes van de kruimels te maken – hoog is goed,  overvol ook. Zet de bakplaten terug in de oven en rooster de courgettes nog 10 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

  7. Bak ondertussen de bewaarde zaadlijsten van de courgettes 5 minuten in de overige olijfolie op matig vuur, voeg de krenten toe en bak ze 5 minuten mee, of tot de krenten en de zaadlijsten zacht zijn. Draai het vuur uit, voeg het citroensap toe, roer de gehakte bladpeterselie erdoor en breng alles op smaak met peper en zout.

  8. Verdeel het courgette-krentenmengsel over de bodem van een serveerschaal. Leg de courgettes voorzien van boterkruimels erop. Maak het geheel af met de geraspte Parmezaanse kaas, citroenrasp en een scheutje olijfolie.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Het plezier van écht goed koken

€ 35,00
Het plezier van écht goed koken