Bereiding
1 Smelt 2 el boter in een pan. Neem de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Verhit de roux op laag vuur tot hij van de pan loslaat. Neem de pan van het vuur en laat het geheel ca. 1 minuut afkoelen. Voeg de melk al roerende beetje bij beetje toe zodat een gladde saus ontstaat. Breng de saus onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook. Rasp de kaas en roer hem door de saus. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
2 Maak de broccoli schoon en verdeel hem in roosjes. Breng water met wat zout aan de kook. Bestrooi de kabeljauw met zout en peper. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak er de vis ca. 5 minuten op hoog vuur aan iedere kant in. Blus de vis af met 1 el boter en zet het vuur laag. Blancheer de broccoli ca. 3 minuten in het kokende water.
3 Schep in diepe borden een lepel saus en leg er de broccoli in. Verdeel de stukken vis over de borden. Rasp eventueel nog wat nootmuskaat over de gerechten.
Mornaysaus is een eenvoudige kaassaus op basis van bechamelsaus.
Foto’s: Stephan van Raay (F&L)