Bereiding

Kärntner Kasnudeln:

  1. Kook de aardappels in de schil in circa 20 minuten gaar en spoel af met koud water in een vergiet. Schil de aardappels en draai ze door een aardappelpers. Laat helemaal afkoelen.
  2. Kneed de bloem, water, een mespunt zout en 3 el olie tot een glad deeg, met de hand in 5-10 minuten of met een keukenmachine met deeghaken in 1-2 minuten. Pak het deeg in met vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten.
  3. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit 1½ el olie in de pan en fruit de ui 1 minuut op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak in 2 minuten glazig. Zet het vuur uit. Snijd de munt fijn.
  4. Meng de geperste aardappels, Bröseltopfen (of cottage cheese), ui, knoflook en de munt met je handen in een kom en breng op smaak met peper en zout. Als de vulling iets te zacht is, kun je een beetje paneermeel toevoegen.
  5. Bestuif het werkblad licht met bloem, rol het pastadeeg met de deegroller uit tot een dikte van 3 mm en snijd er rondjes uit van Ø 9 cm met de uitsteekvorm.
  6. Vul het deeg met 1½ el van de vulling. Vouw het deeg over de vulling heen dicht, zodat je een halve maan hebt, druk de randen dicht en krul de Kasnudeln met je vingers. Herhaal dit totdat het deeg en de vulling op zijn.
  7. Breng een pan met ruim water en eventueel zout aan de kook. Kook de Kasnudeln in 2 porties elk 5-7 minuten. Neem uit de pan met een schuimspaan en verdeel over (het liefst voorverwarmde) borden.
  8. Snijd de boter in gelijke stukken. Verhit de boter op middelhoog vuur in een steelpan met lichtgekleurde bodem (licht metaal of wit) zodat je de kleur van de boter goed kunt beoordelen. De boter gaat eerst bruisen en schuimen en daarna verkleuren. Neem de boter van het vuur als deze goudbruin kleurt en schenk deze over de pasta. Snijd de bieslook fijn en strooi erover.

*Bröseltopfen lijkt qua smaak op een creamy cottage cheese. Omdat het in Nederland niet te koop is, kun je ook cottage cheese gebruiken.

Bewaartip: je kunt eventueel de Kärntner Kasnudeln ook kort blancheren en dan invriezen. Op deze manier zijn ze wel een half jaar houdbaar.