Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Warme groentedips

Warme groentedips

  • Eenvoudig

Advertentie

Aantal personen
3

Ingrediënten

Benodigdheden

  • kookpan
  • garde
  • theelichten
  • fonduekommetjes
Zoals de Italiaanse bagna cauda (warm bad) maar dan op z’n Hollands. Serveer met reepjes rauwe groente naar keuze (bijv. paprika, radijs, bloemkool/broccoli, bleekselderij, wortel, knolselderij, bosuitjes, aardpeer, witlof, roodlof, komkommer, artisjok, tomaat, waterkers, courgette) en boerenbakkersbrood erbij op tafel. Nel Schellekens van Gasterij De Gulle Waard deelt haar recept.

Bereiding

  1. Haal een dag van tevoren de tenen los van de bol knoflook en pel ze. Leg de tenen in een pannetje met zo veel melk dat ze net onderstaan. Verwarm op laag vuur en laat de knoflook zonder dat de melk kookt gaar worden. Giet de knoflook af en stamp goed fijn. Zet in de koelkast.

  2. Snijd alle groenten in dunne repen. Verhit vlak voor het opdienen in een kookpan een flinke bodem water tot het bijna kookt. Klop in een kom de eidooiers met de azijn en de worcestersaus los. Zet de kom op de kookpan. Hij moet boven het water hangen en niet erin. Verwarm het mengsel al kloppend au bain-marie tot een dikke saus. Klop het mengsel aan de rand van de kom steeds goed mee. Neem de kom van het waterbad en schenk de helft van het mengsel in de tweede kom. Zet kom 1 terug op de pan en voeg onder heel goed kloppen 25 g gesmolten boter en 75 ml koolzaadolie in een dun straaltje toe. Roer de knoflookpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk de dipsaus in een fonduekommetje en houd warm op een theelicht.

  3. Klop de eiermassa in de tweede kom au bain-marie op. Voeg zoals hierboven 25 g gesmolten boter en 75 ml koolzaadolie toe. Roer de fijngesneden kruiden erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Schenk de dipsaus in een fonduekommetje en houd warm op een theelicht.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)