Bereiding

In het weekend maak ik graag een gebraden kip. De geur ervan die je huis langzaam vult, geeft mij een heerlijk zondags gevoel.  En eenmaal in de oven heb je er geen omkijken naar. Kan je ondertussen zelf gesneden friet maken, een lekkere salade of een ander bijgerecht. Het liefst koop ik een zwartpoot kippetje (Label Rouge) op de markt. Deze Franse scharrelkip is lekker sappig en heeft een mooie vlezige structuur. Gisteren vulde ik mijn kip onder de huid met pancetta en tijm, wat een heerlijke smaak aan het vlees en de kip een lekker knapperig korstje gaf.

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 155°C / gas: stand 2). Snijd de pancetta heel fijn. Pel de knoflook en pers hem met een knoflookpers. Was de tijm, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes. Meng de tijm met de pancetta, de knoflook, de geraspte citroenschil en de boter. Maal er wat peper over. Duw de huid van de kip met de vingers voorzichtig los vanuit de hals zodat het vel niet scheurt.
  2. Duw de vulling tussen de huid en het vlees en verdeel de vulling goed over het grootste gedeelte van de kip. Bestrooi de kip rondom met het zeezout voor een knapperig korstje.
  3. Leg de kip met de borst naar onderen in een niet te grote ovenschaal en giet de wijn in de schaal. Braad de kip in het midden van de oven in ca. 1 uur en 30 minuten mooi bruin en gaar. Keer de kip ca. 30 minuten voor het einde van de braadtijd om zodat het vel van de borst mooi bruin en knapperig wordt.