Bereiding

Als je geen tijd hebt om te wachten tot je boter (of roomkaas) op kamertemperatuur is, doe je dit: vul een groot drinkglas of glazen kom (waar de boter in past) met heet water (niet zo heet dat het glas barst). Boter: zet de boter rechtop op het aanrecht, schenk het hete water uit het glas en zet het glas op zijn kop over de boter. Andere ingrediënten: schenk het hete water uit de kom en zet hem over wat er op kamertemperatuur moet komen. Controleer elke paar minuten of je boter (of zuivelvrije alternatief) zacht genoeg is.

 1. Maak de suikersiroop: meng in een pan de suiker en 500 ml water door elkaar en breng op middelhoog vuur aan de kook; blijf roeren, zodat de suiker oplost. Voeg het citroensap en de kaneelstokjes toe, zet het vuur lager en laat de siroop 15 minuten zacht koken. Schenk hem voorzichtig in een hittebestendige kan en zet opzij. Laat helemaal afkoelen. (De siroop moet helemaal zijn afgekoeld voor je hem over de hete baklava schenkt. Schenk NOOIT hete of zelfs warme siroop over baklava!)
 2. Maak de baklavarolletjes: verwarm de oven tot 165 °C. Vet een bakvorm van 24 x 28 cm in met boter.
 3. Hak in een keukenmachine 140 g van de pistachenoten, alle amandelen en de kaneel fijn tot de stukjes zo groot zijn als rijstkorrels. Zet opzij.
 4. Hak de overige 45 gram pistachenoten helemaal fijn in de keukenmachine, maar stop met hakken voor ze veranderen in een pasta. Zet opzij.
 5. Vouw een vel filodeeg open en leg het met de korte kant naar je toe op het aanrecht (dek de rest van het filodeeg af met een vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt). Bestrijk het vel met een dun laagje gesmolten boter. Leg er een tweede vel op en bestrijk ook dat met boter. Verdeel er 2 eetlepels van het notenmengsel over.
 6. Leg horizontaal, in elkaars verlengde, twee satéprikkers op het midden van het deegvel en vouw het deeg over de prikkers heen dubbel (van je af), zodat je een rechthoek hebt. De prikkers zijn nu aan de kant die het dichtst bij je ligt. Begin aan dichtstbijzijnde kant en rol het deeg voorzichtig en losjes op, om de prikkers heen. Duw de zijkanten van de deegrol naar het midden, tot de rol rimpelig is en 24 cm lang.
 7. Til de rol voorzichtig op en leg hem in de ingevette bakvorm, waar hij in de breedte precies in past. Trek de prikkers eruit. Bestrijk de rol met een dun laagje gesmolten boter. Herhaal met de rest van de ingrediënten tot de bakvorm vol is. (Heb je vulling over, dan kun je die drie maanden in de vriezer bewaren en gebruiken over desserts als rijstepap of cheesecake.)
 8. Snijd elke rol in 3 stukjes. Sprenkel de rest van de boter erover.
 9. Bak 45-60 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is.
 10. Haal de baklava uit de oven en schenk er meteen zoveel afgekoelde suikersiroop over dat de rolls ermee bedekt zijn. Laat de siroop minstens 1 uur intrekken (hoe langer, hoe beter – tot 24 uur!).
 11. Sprenkel er wat overgebleven siroop over, bestrooi met de gemalen pistachenoten en dien de baklava op.

Restjes baklava kun je in een afgesloten bakje 2 weken op kamertemperatuur bewaren, of 3 maanden in de vriezer (laat minstens 4 uur, tot een hele nacht, op kamertemperatuur ontdooien).

Receptuur: @tazxbakes Foto: Lauren Velo

Je kookt het op TikTok

Bestel het boek:

Je kookt het op TikTok
€24,99