Kruidige cake met kweepeer en amandel
Eenvoudig
ca. 4 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 4 u. en 10 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Vet de binnenkant van de puddingvorm in met boter. Klop de boter en de suiker in een grote kom met een handmixer licht en luchtig. Klop de eieren er 1 voor 1 door en voeg na elk ei 1 el bakmeel toe als het mengsel begint te schiften. Klop de vanille erdoorheen en spatel het bakmeel, de specerijen en het sinaasappelrasp erdoorheen. Roer de melk erdoorheen om het beslag wat losser te maken, zodat het makkelijk van een lepel loopt. Spatel het amandelmeel erdoorheen.
Gebruik de puddingvorm om cirkels op het bakpapier en de aluminiumfolie te tekenen die ca. 3 cm groter zijn dan de vorm. Vouw een kleine plooi door het midden van elke cirkel, zodat de cake tijdens het garen uit kan zetten. Vet 1 zijde van het bakpapier in met boter.
Schenk de golden syrup op de bodem van de puddingvorm en leg de plakjes kweepeer erop. Schraap het beslag erop en dek af met de bakpapiercirkel, de boterzijde naar beneden. Knoop het bakpapier en de folie op de vorm met keukengaren; wikkel het garen 2 keer om de vorm, zodat hij strak ingepakt is. Maak met nog wat keukengaren een handvat aan de bovenkant van de vorm, zodat je hem straks makkelijker uit de pan kunt halen.
Leg een omgekeerd schoteltje of een metalen onderzetter in een grote pan met deksel en zet de puddingvorm erbovenop. Vul de pan met water dat net van de kook is tot de vorm voor de helft onderstaat. Leg het deksel op de pan en laat op laag vuur 3-3½ uur zachtjes koken. Vul indien nodig het water bij. De cake is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt. Kleeft er nog beslag aan de prikker, gaar de cake dan 15 minuten langer.
Neem het keukengaren, de folie en het bakpapier van de cake en stort hem uit op een serveerschaal. Snijd in plakjes en serveer met flink wat slagroom of custard.