Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Kweepeer-appelhandpies in lijnen, afgewisseld met kweeperen en appels

Kweepeer-appelhandpies

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Kweepeer en appel gaan onwijs goed samen. Al helemaal in deze heerlijke kleine taartjes. De vulling is fris en met een knapperige korst is het de ideale traktatie bij een kopje thee.

Lees verder onder de advertentie

Aantal stuks
12

Ingrediënten

Voor de vulling

Benodigdheden

  • bakpapier
  • steker (12 cm Ø)

Lees verder na de advertentie

Kweepeer en appel gaan onwijs goed samen. Al helemaal in deze heerlijke kleine taartjes. De vulling is fris en met een knapperige korst is het de ideale traktatie bij een kopje thee.
Wist je dat?
De kweepeer is een aromatische vrucht uit de rozenfamilie, verwant aan appel en peer. Rauw is hij hard en oneetbaar, maar na bereiding verandert het vruchtvlees in iets heerlijk bloemigs en zachtzoets.

Bereiding

  1. Doe voor het deeg de bloem, de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf alles met je vingertoppen tot een grof kruimelmengsel – je wil een mengsel met grotere en kleinere stukjes hebben en je moet nog wat stukken boter kunnen zien.

  2. Meng in een kan de azijn met het water, schenk bij het bloemmengsel en roer snel met een tafelmes tot het mengsel zich tot een deeg vormt. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en maak er met je handen een grof vierkant van.

  3. Besprenkel het deeg met 1-2 el water als het te droog is. Verdeel in vier stukken en leg ze op elkaar; leg stukjes die eraf vallen tussen de lagen. Duw aan en rol met een deegroller tot een grof vierkant. Dek af en leg minimaal 1 uur en maximaal 48 uur in de koelkast.

  4. Roer intussen alle ingrediënten voor de vulling in een steelpan door elkaar. Laat op laag vuur 6-8 minuten zachtjes koken, tot de appel en de kweepeer zachter is en de suiker is opgelost. Voeg wat extra water toe als het mengsel er droog uitziet. Laat afkoelen.

  5. Neem het deeg uit de koelkast en laat ca. 5 minuten op kamertemperatuur rusten. Rol het tot 1⁄2 cm dik uit en steek er met een steker (12 cm Ø) 12 cirkels uit. Je kunt de afsnijdsels gebruiken om de bovenkanten van de flapjes te versieren als je wil.

  6. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier. Lepel 2 volle el van de vulling op een helft van elke deegcirkel en laat daarbij een randje vrij.

  7. Bestrijk het randje aan de kant van de vulling met wat geklutst ei, vouw de andere helft van het deeg eroverheen en druk de randjes vast met een vork. Leg op de bakplaten en zet minimaal 1 uur en maximaal 48 uur in de koelkast.

  8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Roer de kaneel en de rietsuiker in een kommetje door elkaar. Snijd met een scherp mesje een klein kruisje in de bovenkant van elk flapje, bestrijk met geklutst ei en bestrooi met de kaneelsuiker.

  9. Bak de flapjes in 30-35 minuten goudkleurig, gerezen en gaar. Laat even afkoelen en serveer warm. Afgekoeld in een luchtdichte bak blijven de flapjes tot drie dagen goed. Verwarm in een oven op lage temperatuur voor je ze serveert.

Per stuk: 356 kcal | 39 g koolhydraten | 4 g eiwit | 20 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Helena Busiakiewicz, Ailsa Burt, Samuel Goldsmith, Cassie Best en Barney Desmazery Fotografie: Chelsea Bloxsome en Jonathan Gregson Styling: Luis Peral Foodstyling: Amy Kinnear

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!