Bereiding

1 Pel de uien en snijd ze in ringen. Verhit 1 el olie in een pan en fruit er de uien ca. 5 minuten in. Voeg de tomatenpuree en het paprikapoeder toe en fruit nog ca. 2 minuten. Blus af met de witte wijn en laat het geheel op laag vuur ca. 8 minuten pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als er te veel vocht verdampt.

2 Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Kook de aardappels in ca. 10 minuten beetgaar in water met wat zout. Pluk de oregano. Was de bleekselderij en snijd hem in stukken (ca. 2 cm).

3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Bestrooi de lamsfilet met zout en peper. Verhit 1 el olie en 1 el boter in een koekenpan en bak de lamsfilet op hoog vuur ca. 2 minuten aan beide zijden. Neem het vlees uit de pan en bak het op een bakplaat ca. 5 minuten in de oven, tot het veerkrachtig maar niet hard aanvoelt.

4 Giet de aardappels af en laat ze droogstomen. Verhit 1 el boter in een koekenpan en bak er de aardappels ca. 2 minuten in. Voeg de bleekselderij toe en bak nog ca. 2 minuten. Voeg de oregano toe en breng op smaak met zout en peper.

5 Neem het vlees uit de oven en laat het ca. 2 minuten rusten.Verdeel het aardappel-bleekselderijmengsel over borden. Snijd het vlees in plakken en verdeel de plakken over de borden. Maak af met de uiencompote.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: eigen collectie