Bereiding

  1. Meng voor de koekjes de bloem, het amandelpoeder en de suiker in een keukenmachine met vlinderopzetstuk. Voeg daarna het ei toe en laat rustig draaien tot hij opgenomen is in de bloem. Voeg tot slot de koude, in blokjes gesneden boter toe. Draai kort verder tot je een glad deeg hebt. Rol het deeg in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast alvorens je het uitrolt.
  2. Gebruik bij het uitrollen van je deeg veel bloem, zodat het niet plakt. Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Het is handig als je tijdens het rollen het deegstuk regelmatig omdraait, zo zorg je ervoor dat het niet aan het werkvlak kleeft. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175⁰C / hetelucht: 155⁰C). Steek 40 rondjes van de gewenste grootte uit het deeg. Bak de koekjes af in 10-15 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Dit worden de bodempjes van je melocakes.
  3. Doe voor het schuim de suiker, de glucose en het water in een steelpan of pan en kook tot het mengsel 121⁰C is. Wanneer het suikerwater de juiste temperatuur heeft bereikt, laat je het eiwit op de snelste stand in een keukenmachine kloppen. Giet het suikerwater straalsgewijs bij het eiwit. Voeg daarna de gelatinemassa toe en laat de eiwitten verder koud kloppen. Doe het schuim in een spuitzak en spuit dikke noppen op je koekjes. Laat even uitharden.
  4. Smelt voor de afwerking ⅔ van de chocolade tot hij een temperatuur heeft bereikt van 45-50⁰C. Als je de chocolade in de magnetron smelt, doe het dan in korte intervallen, zodat je de temperatuur goed in het oog kan houden. Als de chocolade is opgewarmd, moet je hem tot de juiste verwerkingstemperatuur krijgen, en die is 31⁰C voor pure chocolade. Hiervoor roer je de rest van de chocolade door de gesmolten chocolade.
  5. Doop, als de chocolade de juiste temperatuur heeft bereikt, de melocakes erin. Zo’n vorkje met twee smalle tanden is hiervoor wel handig. Zet ze daarna op een vel bakpapier. Werk tot slot de melocakes af door een paar speculaasjes in de blender fijn te malen en het poeder over de cakes te strooien.
Sweet Table

Uit het boek:

Sweet Table
€29,99