Bereiding

*In supermarkten vind je een kleine collectie gedroogde bonen, maar meer keus heb je in Turkse of Marokkaanse winkels en soms op de markt.

  1. Week de bonen minimaal 12 uur in koud water. Snijd het spek in grove blokjes.
  2. Laat de bonen uitlekken. Doe de bonen in een ruime braadpan met de spekblokjes en schenk er de olijfolie overheen. Leg het deksel op de pan en smoor de bonen op zeer laag vuur in 1 uur en 30 minuten -2 uur gaar.
  3. Pel de knoflook. Voeg na ca. 1 uur smoren de rozemarijn en de knoflook toe aan de bonen. Wel de rozijnen ca. 30 minuten in lauwwarm water.
  4. Proef de bonen en breng ze op smaak met zout en peper. Laat de rozijnen uitlekken en meng ze door de bonen. Laat het geheel minimaal 1 uur afkoelen om de smaken goed te laten intrekken. Serveer de bonen met brood of salade.

Foto’s: foodies