Bereiding
Voor het basis deeg (zoet deeg, pâte sablée)
- Doe de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en de mespunt zout in een kom.
- Breek de koude boter in stukjes en verdeel deze over de droge ingrediënten.
- Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zo lang totdat een kruimelig deeg ontstaat.
- Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg dan een beetje bloem toe of als het deeg daarentegen te droog is, voeg dan een paar druppels ei toe.
- Verpak de deegbal in plasticfolie en leg deze een uur in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dikte en bekleed kleine taartvormpjes ermee. Bekleed niet alleen de bodem, maar ook de zijkanten van de vorm.
- Bak de taartjes in ca. 15 minuten in de oven op 170 graden.
Voor de vulling (panna cotta met asperges)
- Snijd het achterste deel van de asperges af en schil ze, maar blijf 3 cm verwijderd van de kopjes. Als je aspergetips gebruikt, hoef je alleen een stukje van het achterste deel af te snijden en is schillen niet nodig.
- Snijd de asperges in stukjes van 2 à 3 cm. Kook de aspergestukjes 10 minuten in de melk en slagroom.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en laat ze uitlekken. Mix het warme asperge-melkmengsel met de staafmixer en wrijf het door een zeef.
- Meng de uitgelekte gelatine door de gezeefde en nog warme aspergepuree.
- Giet of schep de aspergepuree in het gebakken deeg. Zet de taartjes 2 uur in de vriezer.
