
Pastinaken met miso, gember en sesam
Eenvoudig
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
Op zoek naar een gerecht met pastinaak? Probeer dan deze lekkere variant met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Snijd de uien in parten. Schil de gember en snijd in plakjes. Schil de pastinaken en snijd in dikke schijven. Verhit de boter in een stoofpan en bak de uien en de gember er ca. 2 minuten in. Voeg de pastinaak en de groentebouillon toe. Leg het deksel op de pan en stoof de pastinaak ca. 20 minuten op laag vuur, tot hij boterzacht is.
Meng in een kommetje de miso, de sojasaus en de maizena tot een glad papje. Voeg het mengsel al roerend toe aan de kokende saus, zodat deze indikt. Voeg de tofu toe en verwarm ca. 2 minuten in de saus. Bestrooi het geheel met het geroosterde sesamzaad en druppel er wat sesamolie overheen.
Wat is tofu?
Het is een eiwitrijk product dat wordt gemaakt van sojabonen, maar wat is tofu nu precies? De plaats van herkomst ligt in Aziƫ, voornamelijk in China. Oorspronkelijk is doufu de Mandarijnse naam, tahu de Indonesisch en tahoe de Indische naam. In Aziƫ is men veel meer gewend om sojabonen te verwerken tot diverse ingrediƫnten dan dat wij dat zijn. Toch is dit ingrediƫnt de laatste jaren ontzettend gestegen in populariteit, zeker als vleesvervanger.
Je maakt tofu door door sojamelk te winnen uit sojabonen, men weekt en verwarmt de bonen om deze vervolgens te vermalen. Vervolgens strem je de melk met zout, de wei wordt vervolgens in een speciaal vat uit de wrongel geperst. Zo ontstaat het product zoals wij het kennen; in blokken. De basisingrediƫnten zijn dan ook water, sojabonen en zout.
Hoe smaakt tofu?
Eigenlijk heeft het geen uitgesproken smaak. Hoe gek het ook klinkt; juist daarom is dit ingrediƫnt zo populair. Het heeft namelijk de eigenschap om zich vol te zuigen met smaken uit een gerecht. Voeg tofu bijvoorbeeld toe aan een saus of marinade en je geeft het een geweldige smaak. Door zelf te kiezen waarin je het laat marineren kies je dus ook zelf waar het naar smaakt, zo kun je er alle kanten mee op.









