Bereiding

De paté van tevoren proeven is een goed idee, maar gaar hem dan wel. Bak daarvoor 1 tl van het patémengsel in een koekenpan.

  1. Spoel de varkenslever ca. 15 minuten met koud water. Dep de lever droog en verwijder eventuele pezen en aders. Snijd de lever, de varkensbuik en het magere varkensvlees in grove blokjes en meng met het kleurzout. Maal het vleesmengsel grof in de gehaktmolen. Snijd het vetspek in kleine blokjes en meng samen met 1 ei door het gemalen vlees. Zet het mengsel afgedekt in de koelkast.
  2. Pel en snipper de uien. Verhit de boter in een pan en fruit er de ui glazig in. Voeg de suiker en de cognac toe en flambeer de cognac, bijvoorbeeld met een lange lucifer. Was de tijm, schud hem goed droog en ris de blaadjes van de takjes. Meng de bloem, de slagroom en de tijm door het uimengsel.
  3. Meng het uimengsel met het vlees en breng op smaak met peper en nootmuskaat. Vul de patévorm met het vleesmengsel en zorg dat er geen luchtbellen ontstaan.
  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 125°C / gas: stand 1). Zet de patévorm in een schaal met water en bak het geheel ca. 1 uur en 30 minuten in de oven. De kerntemperatuur van de paté moet ca. 75°C zijn.
  5. Neem de paté uit de oven en laat hem ca. 1 uur afkoelen. Neem het deksel van de patévorm en dek de paté af met bakpapier. Leg een plankje op de paté en leg er een gewicht op. Zet het geheel in de koelkast en laat minimaal 24 uur afkoelen.

Foto’s: foodies