Pistachecakejes met rozen en honing
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Doe de pistachenoten in een keukenmachine en maal tot fijne kruimels. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Vet de muffinvorm in met flink wat boter. Als de vorm geen antiaanbaklaag heeft, doe dan muffinvormpjes in de holtes.
Weeg 25 g pistachenoten af, doe ze in een kleine kom en houd apart. Doe de boter, de rietsuiker, de eieren, de bloem en een snufje zout in de keukenmachine met de rest van de pistachekruimels en maal tot het glad en romig is. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de muffinvormholtes en bak ca. 20 minuten, tot ze goudbruin zijn, terugveren als je er met je vinger op drukt en een satéprikker er schoon uit komt. Als er nog wat nat beslag aan de satéprikker kleeft, zet de cakejes dan nog ca. 5 minuten in de oven en controleer dan weer of ze gaar zijn. Haal een mes langs de gare cakejes om ze los te maken (als je geen muffinvormpjes gebruikt) en laat ze ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cakejes voorzichtig uit de vorm door hem om te keren en leg ze op een rooster om ze te laten afkoelen tot ze nog net warm zijn. Als de cakejes helemaal afgekoeld zijn blijven ze in een luchtdicht afgesloten bak tot twee dagen goed, of ingevroren tot twee maanden.
Schenk de honing en 2 el water in een kleine pan en laat op laag vuur een paar minuten bubbelen, tot je een dunne siroop hebt. Neem de pan van het vuur en roer het rozenwater erdoorheen. Bestrijk de warme cakejes met de siroop, zodat hij in de cakejes trekt. Laat de cakejes helemaal afkoelen.
Meng de mascarpone met de poedersuiker en lepel een beetje op elk cakeje. Draai met de achterkant van een lepel een spiraal in elk hoopje mascarpone. Besprenkel met een beetje honing, bestrooi apart gehouden pistachekruimels en decoreer met de rozenblaadjes. De cakejes zijn het lekkerst als je ze binnen een paar uur eet, maar ze blijven in de koelkast twee dagen goed.