
Shortbread koekjes
Eenvoudig
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
10 minuten wachttijd10 min. wachttijd
Koekjes doen het altijd goed. Lekker bij de koffie of thee, of gewoon als tussendoortje. Als er bij ons een schaal met koekjes op de redactie staat is deze altijd in no-time tot op de laatste kruimel leeg. We maken vier verschillende soorten koekjes, 25 stuks per variant. Zo heb je voldoende voor al je gasten tijdens de feestdagen.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Kneed voor het deeg de boter, 300 g bloem, de basterdsuiker en het zout door elkaar tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol iedere portie deeg op een met bloem
bestoven werkblad ca. 6 mm dik uit.Steek met het uitsteekvormpje rondjes uit 1 portie deeg en leg ze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk kuiltjes in het midden van de rondjes en schep in ieder kuiltje ½ tl jam. Steek met het uitsteekvormpje sterretjes uit de tweede portie deeg. Plak de restjes deeg aan elkaar en rol ze opnieuw uit voor meer rondjes, sterretjes, rechthoekjes of vierkantjes. Snij d rechthoekjes (4×2 cm) van de derde portie deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kneus in een vijzel het venkel- en korianderzaad. Meng er het five-spicepoeder en de kristalsuiker doorheen. Bestrooi de rechthoekjes met het specerijenmengsel en druk lichtjes aan. Snijd vierkantjes (3×3 cm) uit de laatste portie deeg.
Zet de bakplaat 10 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de koekjes in ca. 15 minuten licht goudgeel. Laat afkoelen op een rooster. Bestuif de vierkantjes met poedersuiker. Bewaar de afgekoelde koekjes maximaal 1 week in een afgesloten trommel buiten de koelkast.










