Bereiding

  1. Schenk kokend water over de chipotle pepers of rook de jalapeño pepers in een rookoven of leg ze op de BBQ en doe de klep dicht. Laat de pepers afkoelen, snijd doormidden en verwijder de zaadlijsten.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een steelpan. Bak de ui en knoflook ca. 3 min. op laag tot middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe. Bak 1 minuut mee.
  3. Verwijder de steeltjes van de habanero pepers. Snijd de habanero pepers in vieren zonder de zaadlijsten aan te raken.
  4. Voeg 200 ml water, de chipotle of gerookte jalapeño pepers, de habanero’s, de basterdsuiker, honing en het limoensap toe. Laat 5 minuten koken.
  5. Voeg 1 mespunt zout toe. Doe alles in een blender en mix tot een gladde saus.
  6. Schenk de warme saus in de gesteriliseerde flesjes. Doe de deksel erop, schudden en – klaar!

Tip: Het beste maak je deze BBQ-saus twee dagen vantevoren. Op de tweede dag zijn de smaken beter gerijpt en ingetrokken, waardoor hij lekkerder smaakt.

Variatietip: Je kunt de habanero pepers en chipotle of jalapeño pepers eventueel inwisselen door andere pepers met pittigheid naar keuze.

Bereidingstip: Kook ’s ochtends een hele bloemkool 10 minuten. Laat afkoelen en smeer de hele bloemkool in met de BBQ-saus. Rooster de bloemkool ’s avonds op de BBQ met het deksel erop.

Foto: Laura de Grave