Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Smoky makreel

Smoky makreel

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de dressing

Benodigdheden

  • visgrill
Eíndelijk is het buiten warm genoeg en kunnen we doen waar we al die maanden op hebben gewacht: barbecueën! Luid het barbecueseizoen goed in met deze heerlijke smoky makreel.
Visgrill
Heb je geen visgrill? Gebruik dan meer olie en zeezoutvlokken om een barrière te creëren tussen de vis en het barbecuerooster.

Bereiding

  1. Snijd voor de dressing een kruis in de onderkant van elke tomaat en leg ze in een grote hittebestendige kom. Schenk er kokend water over zodat de tomaten helemaal onderstaan en laat ca. 30 seconden staan, tot het schilletje begint op te krullen. Giet af en leg de tomaten in koud water om ze af te laten koelen. Giet weer af en trek de schil van de tomaten. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en hak de tomaten fijn. Houd apart.

  2. Verhit de olijfolie en het korianderzaad samen in een diepe koekenpan tot het begint te sissen. Roer de knoflook erdoorheen en bak ca. 1 minuut mee. Doe ca. 2 el van de olie in een kleine koekenpan en doe de rest van de olie in een kom met de tomaten, de olijven, de citroenschil, het citroensap, de peterselie en het basilicum. Breng op smaak met zout en peper, roer door elkaar en houd apart.

  3. Steek de barbecue aan en wacht tot de kooltjes bijna uit elkaar vallen tot as. Leg intussen de helft van de rozemarijn in een visgrill. Bestrijk de makreel met wat van de apart gehouden olie en bestrooi met zeezoutvlokken. Leg de vis op de rozemarijn en besprenkel met de rest van de olie. Doe de rest van de rozemarijn in de vis en sluit de visgrill. Gril de makreel als de kooltjes grijs zijn ca. 5 minuten per zijde, tot de huid blakert en de vis gaar is. Neem de makreel uit de visgrill, leg op een schaal en lepel de tomaat-olijfdressing eroverheen

  4. Lekker voor erbij: kruidige parelcouscous
    Breng 800 ml groentebouillon aan de kook en roer 300 g parelcouscous erdoorheen. Laat 8-10 minuten koken op laag vuur, tot de bouillon is opgenomen en de couscous gaar is. Breng op smaak met zout en peper en roer 1 el olijfolie erdoorheen. Hak ½ bosje peterselie en ½ bosje koriander fijn. Hak 1 geroosterde rode paprika (pot) fijn en roer hem samen met de kruiden door de couscous.

Per portie: 631 kcal | 4 g koolhydraten | 27 g eiwit | 56 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Tom Kerridge Fotografie: Jonathan Gregson Styling: Luis Peral Foodstyling: Rosie Reynolds

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)