Bereiding

Deze spaghetti met citroenolie en ansjovis heeft een krokante bite. In dit recept bak je wat oud brood op tot een garnering.  De citroenolie kun je bewaren in een afgesloten glazen fles om nog eens te gebruiken, bijvoorbeeld in een saladedressing.

  1. Was de citroenen met heet water, wrijf ze droog en rasp de schil er fijn af. Verwarm 200 ml olijfolie met de citroenschil ca. 20 minuten in een pannetje op laag vuur. Neem van het vuur en laat afkoelen. Schenk de citroenolie door een zeef in een schone glazen fles of pot. Knijp het sap uit ½ citroen.
  2. Hak het brood in fijne kruimels. Pel en snipper de knoflook. Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit er de knoflook en het venkelzaad in. Voeg het broodkruim toe en bak op laag vuur in ca. 5 minuten goudbruin en krokant. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Week de ansjovisfilets ca. 10 minuten in koud water. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout. Dep de ansjovisfilets droog en hak ze grof.
  4. Giet de pasta af en doe hem terug in de pan. Breng de pasta op smaak met de ansjovis, het citroensap, 3-4 el citroenolie, zout en peper. Verdeel de pasta over borden en strooi er het broodkruim overheen. Bedruppel eventueel nog met 1 el citroenolie.

Foto’s: Stephan van Raay
Servies etc.: Dille & Kamille, In-petto tegels, Sissy-Boy Homeland, eigen collectie