Sticky aubergine & fried rice met gember en pinda’s
Eenvoudig
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
15 minuten wachttijd15 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat helemaal afkoelen. Dit kun je een dag van tevoren doen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Snijd het vruchtvlees van de aubergines ruitvormig in (let op dat je ze niet helemaal doorsnijdt) en bestrijk met 2 el sesamolie. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak er de auberginehelften met de snijkant naar beneden ca. 10 minuten in tot ze zacht en licht geblakerd zijn. Leg de aubergines met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Klop 3 el ketjap met de sambal, de suiker, het limoensap en 3 el water in een kommetje. Giet het mengsel over de aubergines en rooster ze ca. 15 minuten in de oven. Draai de aubergines om en rooster ca. 15 minuten verder tot de aubergines heel zacht zijn en de saus ingedikt is.
Verhit een scheutje sesamolie in een wokpan op hoog vuur en bak er de sjalot, de wortel, de gember, de knoflook, ¾ van de rode peper en de pinda’s ca. 5 minuten in tot ze beginnen te kleuren. Voeg de koude rijst toe en roerbak 10-15 minuten tot de rijst lekker krokant gebakken is.
Roer 2 el ketjap door de rijst en verdeel de rijst over een grote serveerschaal. Leg de aubergines erbovenop en besprenkel met de saus uit de ovenschaal. Garneer met de lente-uitjes, de koriander en de rest van de rode peper.