Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Taaitaai

Taaitaai

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Taai van buiten, zacht vanbinnen: zo hoort échte taaitaai te zijn. Deze koek hoort net zo bij Sinterklaas als pepernoten en strooigoed. Met dit recept vult je keuken zich met een typisch kruidige geur waardoor het lijkt alsof de Sint elk moment kan aankloppen.

Lees verder onder de advertentie

Aantal stuks
24

Ingrediënten

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • uitsteekvorm (bijv. poppetje, ca. 6 cm lengte)
  • bakpapier

Taai van buiten, zacht vanbinnen: zo hoort échte taaitaai te zijn. Deze koek hoort net zo bij Sinterklaas als pepernoten en strooigoed. Met dit recept vult je keuken zich met een typisch kruidige geur waardoor het lijkt alsof de Sint elk moment kan aankloppen.

Bereiding

  1. Meng in de kom van een staande mixer de roggebloem, het tarwebloem en het zout. Breng in een pan 150 g van de honing, de basterdsuiker en het water aan de kook.

  2. Voeg al roerend met een deeghaak de hete siroop toe aan het bloemmengsel. Kneed kort tot een samenhangend, maar plakkerig deeg. Dek af met folie en laat ca. 24 uur rusten op kamertemperatuur.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Kneed 40 g honing, het bakpoeder en de specerijen door het deeg; om dit wat makkelijker te maken kun je het deeg ook eerst in stukken snijden.

  4. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. 1 cm dik. Steek met een uitsteekvorm vormpjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

  5. Kluts het ei met de melk en bestrijk de koekjes met het mengsel. Bak de taaitaai in ca. 10 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster. Bewaar in een blik of trommel.

Per stuk: 94 kcal | 22 g koolhydraten | 2 g eiwit

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!