Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Tartiflette met spinazie

Tartiflette met spinazie

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Voor de gekonfijte aardappels

Voor de romige spinazie

Voor de Mornay-saus

Voor het spekkruim

Bereiding

  1. Verhit voor de romige spinazie de boter in een ruime bakpan. Voeg de spinazie, evt. in delen, en wat zout en peper toe en laat op hoog vuur kort slinken. Laat de spinazie iets afkoelen en knijp er het overtollige vocht uit. Doe de spinazie samen met de crème fraîche, de dijonmosterd en de parmezaan in een keukenmachine of blender en pureer glad. Breng nogmaals op smaak met zout en peper.

  2. Verhit voor de gekonfijte aardappels de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrooi de aardappels met gerookt zout en zwarte peper. Doe de boter in een pan en verhit op middelhoog vuur al kloppend 5-10 minuten, tot hij goudbruin kleurt en nootachtig ruikt. Schenk de boter in een kleine ovenschaal, voeg de aardappels toe en meng door elkaar. Dek de ovenschaal luchtdicht af met een dubbele laag aluminiumfolie. Zet de ovenschaal ca. 35 minuten in de oven tot de aardappels gaar zijn. Laat afkoelen. Meng de afgekoelde aardappels met de romige spinazie en schep het mengsel in een ovenschaal.

  3. Smelt voor de Mornay-saus de boter in een pan en klop de bloem erdoorheen tot een dikke pasta. Voeg de warme melk al kloppend toe en breng aan de kook, terwijl je blijft kloppen. Laat 2 minuten doorkoken. Schenk de bechamelsaus in een maatbeker en voeg de mosterd toe. Voeg langzaam de kazen toe terwijl je het geheel mixt met een staafmixer. Breng op smaak met zout en/ of peper en zet in de koelkast. Klop de eidooiers en de slagroom door de afgekoelde saus en zet opnieuw in de koelkast.

  4. Schenk de Mornay-saus in de ovenschaal over de aardappels en de romige spinazie. Bestrooi met de nootmuskaat en zet apart.

  5. Leg voor het spekkruim de plakken spek op het rooster van de oven en schuif een bakplaat eronder. Gril het spek onder de grill van de oven tot de bovenkant mooi goudbruin en knapperig is. Draai het spek om en gril nog 2-3 minuten verder. Laat afkoelen tot het spek heel knapperig is en hak het fijn met een scherp mes.

  6. Zet de ovenschaal enkele minuten in de oven onder de hete grill tot alles goed warm is. Bestrooi met het spekkruim en serveer direct.

Per portie: 429 kcal | 32 g koolhydraten | 41 g eiwit | 126 g vet

© Olive magazine / Immediate Media Receptuur: Matthew Ryle Foto’s: David Cotsworth

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)