Tofu 'yong haai'
Eenvoudig4 personen25 minuten bereiden
Foe yong hai is een van de eerste gerechten die ik (al meekijkend) leerde te maken van mijn opa. Ik heb het onwijs vaak gemaakt en scoorde er veel punten mee bij mijn vrienden die het alleen van de afhaaltoko kenden. Sinds vegan maak ik het niet meer. Jammer, eigenlijk, dacht ik laatst. Dus ik broeden op een plantaardige variant, zonder ei, zonder vis. Eerst ging ik ingewikkeld denken en aan de gang met nep-omelet van kikkererwt, maar dat werkte dus niet (voor mij). Toen dacht ik maar gewoon simpel en wat blijkt: dat werkt wel. Hierbij presenteer ik u dan ook met trots mijn plantaardige versie van foe yong hai. Lekker simpel, net zo lekker. Beloofd.
Ingrediënten
- 2 tl neutrale olie
- 1 ui (fijngesneden)
- zout en peper
- 2 knoflooktenen (geperst)
- 2 el ketjap manis
- 400 g tomatenblokjes (blik)
- 1 el rijstazijn
- 4 el gembersiroop
- 1 tl donkere basterdsuiker
- 400 g tofu
- 75 g kastanjechampignons (in dunne plakjes)
- 2 lente-uien (in dunne ringetjes)
- Voor erbij:
- witte rijst
- Extra nodig:
- wok (optioneel)
- keukenpapier
- staafmixer (optioneel)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verhit 1 theelepel van de olie in een pan. Fruit hierin de ui met een snuf zout. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg de ketjap toe, roer door. Doe de tomatenblokjes, azijn, gembersiroop en basterdsuiker in de pan. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen met gesloten deksel.
- Breng op smaak met zout en peper. Pureer desgewenst met een staafmixer tot een gladde saus. Houd warm op de laagste stand.
- Snijd intussen het blok tofu in dunne plakjes over de lengte en halveer die plakjes. Leg ze voorzichtig in de saus, zorg dat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat zo’n 5 minuutjes meepruttelen. Verhit de rest van de olie in een koekenpan of wok en bak de champignons in een paar minuten gaar. Laat uitlekken en hevel over in de saus. Voeg ook de lente-ui toe. Serveer de tofu ‘yong haai’ met de witte rijst.