Tomatenjam met vanille
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
10 minuten wachttijd10 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Snijd het vel aan de onderkant van de tomaten kruislings in. Dompel de tomaten 10-20 seconden in kokend water. Laat schrikken onder koud water en pel het vel eraf.
Snijd de tomaten in parten en verwijder zorgvuldig alle zaadjes, eventueel onder stromend water. Snijd het vruchtvlees in stukjes en weeg 500 g af. Breng met een scheutje water afgedekt aan de kook. Kook ca. 10 minuten tot het vruchtvlees zacht is. Verwijder intussen de overgebleven zaadjes uit de pan. Pureer de tomaat met een staafmixer.
Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel aan de kook. Kook ca. 3 minuten. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Roer het vanillemerg door de jam.
Schenk de jam in 2 schoongemaakte potjes. Draai het deksel erop en laat op het deksel afkoelen. Lekker op geroosterde ciabatta met een dikke laag ricotta en eventueel gehakte rozemarijn. Of met double cream en scones.