Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Traybake met onder andere tomaat, aubergine, mozarella en zuurdesembrood

Makkelijke traybake met tomaat, aubergine en zuurdesem

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Zonder tomaten geen zomer, wat ons betreft. Dit eenvoudige traybake-recept laat zien hoe fantastisch deze seizoensgroente is. In combinatie met aubergine en knapperig zuurdesembrood wordt dit gerecht helemaal compleet.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
3

Ingrediƫnten

Benodigdheden

  • keukenpapier

Lees verder na de advertentie

Zonder tomaten geen zomer, wat ons betreft. Dit eenvoudige traybake-recept laat zien hoe fantastisch deze seizoensgroente is. In combinatie met aubergine en knapperig zuurdesembrood wordt dit gerecht helemaal compleet.
Tip
Wil je Ʃcht uitpakken? Maak dan ook het zuurdesembrood helemaal zelf!

Bereiding

  1. Vet een grote brownievorm of braadslee (ca. 35 x 25 cm) in met olie. Doe de aubergine in een zeef en bestrooi met 1⁄2 tl zout. Wrijf de aubergine in met het zout.

  2. Laat de aubergine boven een kom of de gootsteen ca. 30 minuten uitlekken. Schep intussen de tomaten om met een snuf zout, de suiker, de azijn en de tijmblaadjes.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Wrijf met keukenpapier het overtollige zout en vocht van de aubergine.

  4. Verhit 2⁄3 van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg het korianderzaad toe. Roer, als het korianderĀ­zaad sist, de aubergine en de chilivlokken erdoorheen.

  5. Bak al roerend 15Ā­20 minuten, tot de aubergine gekaramelliseerd is en zacht is in het midden. Doe bij de tomaten in de kom en voeg het brood, de sjalot en de olijven toe.

  6. VerĀ­deel het mengsel gelijkmatig over de braadslee. Besprenkel met de rest van de olie en bak ca. 20 minuten in de oven.

  7. Klop de eieren, de ricotta, de parmezaan, zout en peper door elkaar en schenk over de groenten. Verdeel de mozzarella over en tussen de groenten, zodat niet alles aan de bovenkant zit.

  8. Zet nog ca. 15 minuten in de oven, tot de zuurdesem krokant en goudkleurig is en de mozzarella is gesmolten. Serveer eventueel met de waterkers en vinaigrette.

Per portie: 583 kcal | 36 g koolhydraten | 30 g eiwit | 34 g vet

Ā© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Rosie Birkett Fotografie: Clare WInfield Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Esther Clark

Tip
Houd je een restje over? Eet de traybake dan koud als lunch de volgende dag — de smaken zijn dan nóg intenser en het zuurdesembrood krijgt een lekkere bite.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!