Bereiding

1. Meng voor het deeg in de kom van een foodprocessor de bloem, een snuf zout en de boterblokjes kort tot een grof kruimelig geheel. Stort het op een schoon werkvlak en kneed er kort de eidooier en 1 el koud water doorheen tot het deeg net samenhangt. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

2. Vet 4 taartvormpjes van ca. 10 cm in. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot het groot genoeg is om 4 cirkels van ca. 13 cm eruit te steken. Bekleed de taartvormpjes met de deegcirkels. Leg op het deeg een stukje bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Zet het geheel nog 20 minuten in de koelkast of vriezer.

3. Pel de uien en snijd ze in grove parten. Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak er de uienparten in ca. 8 minu-ten goudbruin in. Bestrooi met de komijnzaadjes en blus af met de balsamico-azijn. Laat kort inkoken tot een stro-perig geheel. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.

4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de taartbodems ca. 15 minuten blind in de oven. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5 minuten.

5. Vul de taartbodems met het uienmengsel. Dek de taartjes af met een plak kaas en leg er wat takjes tijm op. Zorg dat je mooie, jonge tijm hebt met sappige takjes, niet van die houtige. Bak de taartjes ca. 20 minuten in tot de kaas mooi goudbruin en gesmolten is.

Per portie: ca. 478 kcal
13 g eiwit | 29 g vet | 38 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Uientartelettes met Beemster