Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
foodies tulband

Wittekersttulband

 • Uitdagend

 • ca. 3 uur bereidingstijdca. 3 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Bereiding

 1. Vet voor de tulband de tulbandvorm royaal in met boter en bestrooi met het paneermeel. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 150°C).

 2. Klop 250 g boter met 250 g suiker, het zout en de vanillesuiker met een handmixer romig. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe en klop tot een egaal mengsel. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het eimengsel en meng kort door. Schenk het beslag in de tulbandvorm. Bak de tulband in ca. 45 minuten gaar in de oven.

 3. Neem de tulband uit de oven en laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort de tulband voorzichtig op een rooster en laat verder afkoelen. Besprenkel de tulband portiegewijs met de sinaasappellikeur. Wacht daarbij telkens tot de vorige portie door de tulband is opgenomen.

 4. Verwarm voor de  versiering de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Verdeel 200 g fijne kristalsuiker gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de suiker ca. 5 minuten in de oven, maar laat hem niet smelten.

 5. Klop intussen met een handmixer op gemiddelde snelheid de eiwitten met een snufje zout tot pieken. Neem de suiker uit de oven en voeg hem geleidelijk toe aan het eiwitschuim. Klop het meringueschuim ca. 10 minuten op de hoogste stand tot de suiker helemaal is opgenomen. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 100°C / hetelucht: 75°C).

 6. Keer de spuitzak binnenstebuiten en schilder met een kwastje rondom ca. 4 strepen kleurstof van de punt tot halverwege de spuitzak. Keer de spuitzak voorzichtig weer terug en vul hem met het meringueschuim. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen in de spuitzak zitten.

 7. Spuit kleine toefjes meringue op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog de meringues ca. 45 minuten in de oven. Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.

 8. Was intussen de cranberry’s en laat ze goed uitlekken. Wentel de licht vochtige bessen in 100 g fijne kristalsuiker. Laat de bessen op keukenpapier ca. 1 uur drogen.

 9. Smelt 2⁄3 van de chocolade au bain-marie. Neem van het vuur en roer de overige chocolade erdoorheen tot de chocolade mooi glanst. Doop de pretzels in
  de chocolade en bewaar de pretzels op bakpapier tot de chocolade is gestold.

 10. Roer voor het glazuur het eiwit glad met 350 g poedersuiker. Voeg om het glazuur dikker te maken eventueel wat meer poedersuiker toe.

 11. Zeef poedersuiker over de tulband. Verdeel het glazuur over de tulband en versier hem direct met de chocoladepretzels, de cranberry’s, de meringue en de suikerparels. Laat het glazuur stollen. Voor deze tulband maak je meer meringuetoefjes dan je nodig hebt, omdat de spuitzak met voldoende schuim gevuld moet worden voor het gekleurde-streepjeseffect.
  Luchtdicht bewaard zijn de overige meringues ca. 10 dagen houdbaar.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)