
Zalmterrines met citroen-kappertjesbotersaus
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd
Dit voorgerecht zet je binnen een halfuur in elkaar. Nog even laten staan en in de tussentijd kun je de rest van het diner voorbereiden!
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Vet de ramekins in en leg een laagje zalm op de bodem van elk vormpje. Laat flink wat zalm over de randen hangen. Gebruik hiervoor de grotere stukken gerookte zalm en gebruik de kleinere stukjes voor de vulling. Houd genoeg zalm apart om de bovenkant van de vormpjes mee te bedekken.
Hak de rest van de zalm grof en doe met de roomkaas, de dille, de sjalot, de citroenschil, de helft van het citroensap, de slagroom, de peperkorrels, de helft van de kappertjes en een flinke snuf versgemalen zwarte peper in de keukenmachine of bakje van de staafmixer.
Pulseer een aantal keer om alles te mengen, maar de textuur van de zalm een beetje te behouden. Zorg dat de zalm goed verdeeld is door het mengsel. Lepel het de vulling in de ramekins.
Dek de vulling af met de apart gehouden zalm en vouw de overhangende zalm eroverheen. Dek af en zet minimaal 3 uur, maar liever een nacht, in de koelkast.
Dep, vlak voor het serveren, de kappertjes droog met keukenpapier. Verhit de boter in een kleine koekenpan en frituur de kappertjes 2-3 minuten erin, of tot ze sissen.
Voeg de rest van het citroensap en wat roze peperkorrels toe en neem van het vuur. Roer wat extra dille erdoorheen.
Stort de terrines voorzichtig op kleine bordjes en lepel de citroen-kappertjesboter eroverheen. Serveer met melbatoast, wat slablaadjes en citroenpartjes om erover uit te knijpen.











