Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
citroen mayonaise

Zelf mayonaise maken

  • Gemiddeld

  • 20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd

Mayonaise is vrij gemakkelijk zelf te maken. Er kleven wel twee nadelen aan, je zit meteen vast aan een grote hoeveelheid en je werkt met rauwe eidooiers. Maar je weet wel precies wat je eet, er zitten geen additieven in en je kunt het recept helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Lees verder onder de advertentie

Aantal potten van 250 ml
1

Ingrediënten

Mayonaise is vrij gemakkelijk zelf te maken. Er kleven wel twee nadelen aan, je zit meteen vast aan een grote hoeveelheid en je werkt met rauwe eidooiers. Maar je weet wel precies wat je eet, er zitten geen additieven in en je kunt het recept helemaal naar je eigen smaak aanpassen.
Tips
Vervang de azijn geheel of deels door citroensap, of voeg een scheutje olijfolie toe. Experimenteer met verschillende ingrediënten, bijvoorbeeld knoflook of dille.

Bereiding

  1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Roer de mosterd door de eidooier. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn toe en roer het geheel tot een gladde crème.

  2. Druppel al kloppend de helft van de olie erdoorheen. Giet in een dun straaltje de rest van de olie erbij tot de saus de gewenste dikte heeft, blijf ondertussen goed roeren. Voeg als de saus niet bindt of gaat schiften nog een eidooier toe.

  3. Voeg naar smaak suiker, zout en peper toe. Voeg eventueel een eetlepel lauw water toe om schiften tegen te gaan.

Foto: Stephan van Raay

Bewaren?
Doe de mayonaise in een afgesloten pot en bewaar hem in de koelkast. Omdat er rauwe eieren in verwerkt zijn, is het verstandig om de mayonaise maximaal een paar dagen te bewaren en vooral goed op de geur en de textuur te letten. Bij twijfel: niet meer eten.

Wat vind jij van dit recept?

4.4 / 5.0 (10 stemmen)

Nog meer variaties

Met het basisrecept voor mayonaise maken kun je volop variëren:

Vadouvanmayonaise:

  1. Maak de vadouvanmayonaise volgens het basisrecept. Roer 1 el vadouvan door de basismayonaise. Zeef de vadouvan eerst voor een mayonaise zonder klontjes.

Chili-knoflookmayonaise:

  1. Snijd 1 rode chilipeper in de lengte in en verwijder de zaadlijsten. Was de chilipeper en hak hem fijn. Pel 1-2 teentjes knoflook en hak fijn. Wrijf de chilipeper en de knoflook in een vijzel tot een pasta.
  2. Maak de chili-knoflookmayonaise volgens het basisrecept, roer de chili-knoflookpasta door de eidooier en voeg daarna de olie toe.

Truffelmayonaise:

  1. Maak eerst de truffelolie: verwarm in een pannetje 250 ml zonnebloemolie met enkele plakjes verse truffel. Laat de olie niet te heet worden (ca. 70°C). Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Zeef de olie.
  2. Maak de truffelmayonaise volgens het basisrecept, maar vervang de zonnebloemolie door de truffelolie.
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!