Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
zelf ricotta maken

Ricotta maken

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Ricotta kun je in de winkel kopen maar het is nog leuker om zelf te maken. Met dit recept maak je de Italiaanse kaas stap-voor-stap!

Lees verder onder de advertentie

Portie
1

Ingrediënten

Benodigdheden

  • kaasdoek of schone theedoek
Ricotta kun je in de winkel kopen maar het is nog leuker om zelf te maken. Met dit recept maak je de Italiaanse kaas stap-voor-stap!
Wist je dat?
Technisch gezien is dit geen echte ricotta; die wordt gemaakt van wei, een restproduct van de kaasproductie. Omdat het lastig is om aan wei te komen en de ricotta-opbrengst hiervan erg laag is, maken wij ricotta van volle melk.

Bereiding

  1. Breng in een ruime pan de melk met het zout tegen de kook aan. Draai het vuur laag en voeg het citroensap toe. De melk gaat nu stremmen.

  2. Blijf op laag vuur verwarmen en wacht tot er een dikke laag stolsels bovendrijft. Roer niet tijdens dit proces. Neem van het vuur en plaats een deksel op de pan. Laat ca. 10 minuten rusten.

  3. Leg de kaasdoek in een vergiet boven een kom. Schep voorzichtig met een schuimspaan de stolsels uit de melk en leg ze in de kaasdoek. Laat goed uitlekken, neem hier de tijd voor.

  4. Vouw de kaasdoek om de ricotta en druk er voorzichtig het vocht uit. Laat de ricotta afkoelen in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

2.8 / 5.0 (79 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!