
Zon, zee en… bananen: waarom Tenerife een walhalla is voor fruitliefhebbers
Bij Tenerife denk je misschien al snel aan zon, zee en strand, maar het eiland heeft zoveel meer te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rijke geschiedenis, levendige steden, prachtige natuur, goede restaurants, heerlijke wijn en… de lekkerste bananen!
Lees verder na de advertentie
Bananen op Tenerife
Je kent natuurlijk wel de bekende gele bananen uit de supermarkt, maar die zul je niet zo snel tegenkomen op Tenerife. Er worden namelijk Canarische bananen op Tenerife gekweekt, die je overal op het eiland tegenkomt. Deze unieke bananen zijn wat kleiner dan de banaan zoals wij deze kennen, maar is daarentegen een stuk smaakvoller en romiger.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Canarische bananen op Tenerife
De Canarische banaan, lokaal bekend als plátano de Canarias, is een unieke banaan die voornamelijk voorkomt op Tenerife. Het is zelfs de enige banaan in Europa met een beschermde met het BGA-zegel, wat staat voor Beschermde Geografische Aanduiding.
Over het algemeen is de banaan een stuk kleiner dan de gewone Cavendish-banaan, die je kent van de Nederlandse supermarkten, maar veel zoeter van smaak. Door het unieke klimaat en de combinatie van zon, wind en vruchtbare vulkanische grond op Tenerife, krijgt de Canarische banaan een unieke smaak. De bananen zijn wat meer gevlekt dan je waarschijnlijk gewend bent, al betekent dit in het geval van bananen op Tenerife juist meer smaak.


Veel productie
De eerste bananenplanten werden waarschijnlijk al in de 15e eeuw op Tenerife gepland. Het verhaal gaat dat de Britten de bananen vanuit Zuid-Afrika naar Tenerife brachten. Door ze op Tenerife te produceren waren de bananen uiteindelijk verser bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk, dan dat ze bijvoorbeeld vanuit Zuid-Afrika werden geëxporteerd.
Tegenwoordig worden er jaarlijks meer dan 400 miljoen kilo bananen geproduceerd op de Canarische Eilanden, waarvan je de meeste plantages op Tenerife vindt. Als je aankomt zie je vanuit het vliegtuig al ontelbaar veel bananenplanten, verspreid over het eiland. Een deel van de productie wordt geëxporteerd naar het Spaanse vasteland, al worden de meeste bananen direct geconsumeerd op de Canarische Eilanden zelf.
In Nederland zijn deze bananen overigens niet verkrijgbaar, dus om ze te proeven zul je toch echt naar Tenerife moeten...

Bananenplanten
Wist je overigens dat bananenplanten eigenlijk een kruid zijn? De reusachtige planten groeien tot wel zes meter hoog, waarbij elke plant maar één tros bananen produceert. Nadat de bananen zijn geoogst sterft de plant, al wordt deze direct vervangen door jonge scheuten die uit de wortels groeien.
Het gehele proces tot aan de oogst duurt ongeveer negen tot twaalf maanden, dus je moet een beetje geduld hebben. Aan de andere kant, de bananenplant groeit het hele jaar door, los van de verschillende seizoenen. Al scheelt het zeker dat het op Tenerife eigenlijk altijd zomer is.
Bezoek aan bananaECOplantation
In La Orotave, niet ver van Puerto de la Cruz, ligt bananaECOplantation, een duurzame bananenboerderij die zich richt op biologische teelt en toerisme. De plantage ligt aan de westkust van Tenerife, waar door het unieke klimaat (zon, wind en vulkanische grond) de bananen gretig groeien.
Zodra je het terrein oploopt ruik je de geur van zoete bananen, hoor je duizenden bananenbladeren ritselen in de wind en kijk je uit over de kust langs de Atlantische Oceaan. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven over de plantage, waarbij je veel leert over de Canarische bananen op Tenerife én meteen kunt proeven.
Rondleiding over de plantage
Ik sluit aan bij een rondleiding, die gegeven wordt door Ivan, één van de eigenaren van de bananaECOplantation. We lopen langs rijen imposante bananenplanten, terwijl de zon volop schijnt. Ivan vertelt: "We werken hier volledig ecologisch, dat betekent dat we geen pesticiden of andere chemische middelen gebruiken."
Langs de plantages staan diverse bijenkasten, de bijen vormen bijvoorbeeld een natuurlijke bescherming voor de planten. Ivan legt uit: "De planten groeien in zo'n negen maanden tijd uit tot een volwaardige bananenplant, soms tot wel vijf of zes meter hoog. Daarna duurt het nog een paar maanden voordat de bananen groeien. Elke plant groeit één tros, al kunnen deze trossen wel tot 150 bananen bevatten."
Misschien herken je het van de bananenplant die je thuis hebt staan, het zijn planten die veel water nodig hebben. Zeker op Tenerife, waar er veel lange, droge periodes zijn. "De planten hebben 10 tot 25 liter water per dag nodig", vertelt Ivan. "Dat is natuurlijk behoorlijk wat. Nu scheelt het dat er veel water uit de bergen komt. Daar hangt altijd bewolking, wat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid - en dus voor water."



Liefde voor de bananen op Tenerife
Wat opvalt is de liefde voor de bananen op Tenerife. “Elke banaan die je hier ziet, heeft flink wat aandacht gekregen”, zegt Ivan terwijl hij trots wat jonge bananen laat zien aan een grote plant. "Het oogsten gebeurt nog met de hand", vertelt hij. "Zodra de trossen volgroeid zijn worden ze met een grote machete geoogst. De trossen wegen soms wel 70 kilo, dus je hebt er behoorlijk wat kracht voor nodig."
Tijdens het oogsten zijn de bananen nog groen, maar binnen twee weken zijn ze geel, en rijp om te eten. De plant sterft na het oogsten, maar dient tegelijkertijd als compost voor de nieuwe planten die ontspruiten vanuit de wortels.
Na de rondleiding mag ik proeven, hier keek ik al even naar uit. Overal in de supermarkten zie je de bananen, maar zo vers als hier krijg je ze nergens anders. Ivan geeft mij een kleine, gele banaan, met diverse donkere plekken. "Hoe meer plekken, hoe lekkerder de banaan", vertelt Ivan. Ik pel de banaan en neem een hap. Je proeft de warmte van de zon, de banaan is zacht, romig en bijna honingachtig van smaak.
De Canarische banaan smaakt wat mij betreft naar vakantie, naar zon op je huid en kleverige vingers van het zoete fruit. Maar de Canarische banaan smaakt vooral naar meer...


La Calabacera: meer dan alleen bananen op Tenerife
Wat zuidelijker gelegen vind je Finca Ecológica La Calabacera, in de buurt van Playa San Juan. Het is een ecologische boerderij, gerund door eigenaresse Dulce. Ze woont al haar hele leven op Tenerife en besloot jaren geleden om het oude familieperceel om te toveren tot een oase van biodiversiteit.
Zo groeien er niet alleen ontelbaar veel bananen, maar ook papaja’s, mango’s, passievruchten, kumquat, guave en zelfs pitaja (beter bekend als drakenfruit). Dulce verwelkomt mij met een heerlijke kop koffie, en vertelt uitgebreid over haar finca. Ze is zichtbaar trots, en kan niet wachten om mij rond te leiden (en te laten proeven van al het fruit).
Net als zoveel plantages exporteert Dulce haar producten alleen naar het Spaanse vasteland en de omliggende Canarische Eilanden. Maar het merendeel blijft op Tenerife, zo werken bijvoorbeeld veel bekende chefs op het eiland met haar groenten en fruit.
Verschillende soorten groente en fruit
Dulce neemt mij vervolgens mee over het terrein. Er staan diverse kassen, die eigenlijk alleen maar uit witte doeken bestaan. "De doeken zijn ter bescherming", vertelt Dulce. "Doordat we dichtbij de kust zitten is er veel wind, en de wind brengt soms ziektes met zich mee. De witte doeken beschermen de planten, daardoor hoef ik geen pesticiden te gebruiken."
We lopen langs honderden bananenplanten, de een nog groter dan de ander. "Door het klimaat groeien ze erg goed", lacht Dulce, terwijl ik omhoog kijk. "Zeker in het zuiden van Tenerife schijnt de zon volop, waardoor ik veel verschillende soorten fruit kan kweken." Al zie ik ook veel groente, tussen de bananenplanten staat aardig wat cavolo nero, die tevens als een soort natuurlijke bescherming dient.
Onderweg plukt Dulce her en der wat fruit, we komen zelfs tamarinde en cacao tegen. Het is duidelijk dat de finca meer dan alleen een boerderij is voor Dulce, het is haar levenswerk en haar passie. Na een rondje over het terrein eindigen we in een kleine overdekte buitenkeuken, omringd door de mooiste bloemen en planten.


Tijd om te proeven
Als eerste proef ik vers sap, Dulce schenkt een glas voor mij in. "Dit is sap van de papaja", legt ze uit. "Het smaakt niet alleen lekker zoet, het is ook nog eens ontzettend gezond." Ze heeft geen woord te weinig gezegd, het sap smaakt inderdaad ongelooflijk lekker. Vervolgens proef ik de typische Canarische banaan, waarvan ik de smaak direct herken van het bezoek aan de bananaECOplantation.
Niet veel later komt Dulce met nog veel meer fruit, waaronder rode guave, een tropische vrucht vol van smaak. Vervolgens snijdt ze een zwarte zapote open, een vrucht die verwant is aan kaki. De schil is donkergroen, maar de binnenkant is volledig zwart. De consistentie is een beetje slijmerig, de smaak is zoet en bitter tegelijkertijd. Het doet mij ergens een beetje denken aan chocolade.
Er is nog veel meer om te proeven, van verse papaja tot aan zoete mango en canistel - een zoete, tropische vrucht met oranje vruchtvlees en custardachtige textuur. We eindigen met carambola en kumquat op siroop, die smaken als een soort zoetzure marmelade.
Stiekem kan ik nog uren luisteren naar de verhalen van Dulce, en wil ik nog veel meer proeven. Maar Tenerife heeft nog meer te bieden, en ik wil zoveel mogelijk van het eiland zien. Ben je van plan om naar Tenerife te reizen? Ga dan langs bij bananaECOplantation en Finca Ecológica La Calabacera, en ontdek waarom Tenerife een waar walhalla is voor fruitliefhebbers...



Lees verder na de advertentie
Over Tenerife
Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en ligt zo'n 400 kilometer van de Marokkaanse kust, in de Atlantische Oceaan. Geografisch gezien behoort de eilandengroep tot Afrika, al zijn de eilanden gemeentes van Spanje.
Qua grootte kun je Tenerife vergelijken met Nederlandse provincies zoals Drenthe of Limburg, en met een inwoneraantal van ruim een miljoen mensen is het haast een land op zichzelf.

Lees verder na de advertentie
Gemakkelijk naar Tenerife
Ben je van plan om Tenerife te ontdekken? Goed idee! Gelukkig vlieg je gemakkelijk vanuit Nederland naar Tenerife in ongeveer vier tot vijf uur tijd. Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden directe vluchten aan vanaf zowel Schiphol Amsterdam Airport als Eindhoven Airport.
Meer informatie over Tenerife? Neem dan eens een kijkje op de website van Turismo de Tenerife en laat je inspireren voor je volgende vakantie!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants op Tenerife: dit zijn de beste hotspots & tips

Wijnhuizen op Tenerife: bezoek de mooiste bodega’s

Restaurants in Malaga: de beste hotspots & tips

Op zoek naar echte paella in Valencia

Restaurants in Valencia: de beste hotspots & tips

Restaurant De Kas in Amsterdam: binnen een uur van kas tot bord

Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots & tips

12x de beste culinaire tankstations in Europa

De ultieme guide voor een autovakantie met kinderen
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.