Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Meer dan simpel softijs: dit is waarom je softserve moet proberen!

Meer dan simpel softijs: dit is waarom je softserve moet proberen!

Profielfoto van RedactieRedactie

Marijn woont in New York en zit voor ons bovenop de culi-trends! Ditmaal praat ze ons bij over softserve uit New York, die op social media de afgelopen tijd viral ging.

Advertentie

Softserve: lekker luchtig ijsje

Nog heel even en dan is het officieel ‘summer in the city’. Het is in New York inmiddels al redelijk hot & humid, zoals ze dat hier zo mooi zeggen, en mensen zijn constant op zoek naar verkoeling. Laat één van de foodhypes van dit moment daar nou de perfecte uitkomst voor bieden.

Het staat binnen no-time op tafel, is voor restaurants goedkoop om te serveren, en bovenal ‘wie houdt er nou niet van een luchtig ijsje’. Ik heb het hier over een dessert dat tegenwoordig bijna op alle menukaarten van New Yorks hipste restaurants staat: softserve, oftewel softijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Van foodtrucks tot restaurants

Softijs op zich is natuurlijk niet nieuw. Al sinds jaar en dag rijden ijs trucks zoals Mister Softee (sinds 1956) door New York en lokken ze klanten met hun aanstekelijke jingle. Ik haal er graag een ijsje, maar zag een softijsje nooit echt als iets bijzonders of unieks.

Uiteraard sta ik open voor verrassingen en besloot ik de rentree van het softijsje te onderzoeken. Niet alleen om het ijsje zelf te proeven, maar ook als excuus om bij de goede restaurants te eten waar ze geserveerd worden. Je vindt ze namelijk niet alleen als afkoelertje op straat, ook fancy restaurants geven hun eigen draai eraan.

Advertentie

Advertentie

Softserve: vanille-ijs met zeezout

Allereerst ging ik op een hete woensdagmiddag SoHo in en bezocht ik Softside. Ik koos voor The Riff een vanilla swirl met honing, olijfolie en zeezout als toppings. Het klinkt misschien als een vreemde combi, maar wow - wat ben ik verrast.

De bloemige smaak van de honing combineert perfect met de licht bittere en fruitige smaak van de olijfolie en smelt samen met het luchtige, romige softijs tot een unieke smaaksensatie in mijn mond. De zoute kick op het laatst maakt het helemaal af.

Advertentie

Softserve: strawberry Fantasia

Niet veel later aten we bij Bar Primi, een Italiaans restaurant op meters afstand van Madison Square Garden, met een gezellig terras dat zo aan de Italiaanse Riviera had kunnen liggen. Na een uitgebreide lunch aan de bar, was er uiteraard nog ruimte voor het dessert. Op de kaart staat de Strawberry Fantasia. En of die fantastisch was.

Een elegant gepresenteerde swirl van vanille en aardbeien softijs wordt in een chique cocktailglas geserveerd met gemarineerde verse aardbeien en shortcake crumble. De frisheid van de aardbeien, het volle romige ijs en de brokkelige crumble erbij vormt samen een smaakcombinatie die zo klassiek is en voor mijn gevoel ‘helemaal klopt’.

Advertentie

Niet zomaar een ijsje

Al met al heeft mijn ‘proefonderzoek’ ervoor gezorgd dat ik softserve niet zo snel meer een ‘simpel ijsje’ zal noemen. De verschillende smaakcombinaties en de onverwachte luchtigheid van het ijs hebben mij enorm verrast en doen mij dan toch uitkijken naar een hete zomer, die veel verkoeling behoeft!

Advertentie

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff

Advertentie

Profielfoto van

Redactie

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.