Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Uitzicht over de haven van Valletta op Malta

Restaurants op Malta: dit zijn de beste hotspots & tips

Profielfoto van
BasBas Erkens

Op het eiland Malta proef je het beste van de mediterrane keuken, waarbij Malta een rijke geschiedenis kent vol heerlijke smaken. Van fantastisch streetfood – proef de lokale pastizzi maar eens – tot aan de beste sterrenrestaurants met uitzicht over zee én geweldig eten. Malta is dan ook de ideale bestemming om culinair aan je trekken te komen.

Lees verder na de advertentie

Over Malta

Het eiland Malta valt onder de Republiek Malta, waar ook de eilanden Gozo en Comino onder vallen. De archipel Malta behoort met een oppervlakte van zo'n 316 km² - ongeveer twee keer zo groot als Texel - tot een van de kleinste landen van Europa, maar met ruim 550.000 inwoners is het ook een van de dichtstbevolkte landen. Daarmee zijn er ook meer dan genoeg goede restaurants op Malta te vinden, van een snelle hap tot aan fine dining.

Malta ligt zo'n honderd kilometer onder Sicilië, in de Middellandse Zee. Je zult dan ook zeker Italiaanse invloeden terugvinden in de keuken van Malta, al vind je meer dan genoeg authentieke Maltese gerechten zoals pastizzi en stoof van konijn.

Naast mijn favoriete restaurants deel ik nog een aantal hotspots die je wat mij betreft niet wil missen als je op Malta of Gozo bent - waaronder een fantastisch hotel en prachtige wijngaarden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Restaurants op Malta: €

Op zoek naar restaurants op Malta waar je zo kunt binnenstappen voor een snelle, maar goede hap - en niet te duur? Dan moet je wat mij betreft bij deze hotspots op het eiland zijn:

Lees verder na de advertentie

Is-Serkin

Dit restaurant op Malta is zonder twijfel de allerbeste plek voor lokale pastizzi - kleine hartige hapjes gemaakt met bladerdeeg en een vulling van ricotta of erwtenpuree. Deze plek staat ook wel bekend als Crystal Palace Bar.

Pro tip? Bezoek eerst het prachtige Mdina, om vervolgens naar Rabat te gaan om plaats te nemen bij Ir-Serkin. De koffie is overigens ook erg goed, en kost nog geen euro.

Lees verder na de advertentie

Tal-Petut

Wil je genieten van de lekkerste lokale gerechten van Malta? Reserveer dan een tafeltje bij Tal-Petut in Birgu, ook wel Vittoriosa. Dit stadje is onderdeel van de beroemde Three Cities, en is sowieso het bezoeken waard.

Bij dit restaurant op Malta wordt elke dag een ander menu geserveerd, afhankelijk van welke producten er beschikbaar en in het seizoen zijn. Meestal staan er lokale klassiekers op de kaart, soms met een smakelijk twist.

Lees verder na de advertentie

D'Office Bistro

Heb je trek gekregen nadat je de hoofdstad Valletta hebt bezocht? Schuif dan ook bij D'Office Bistro, een restaurant op Malta met een menukaart voor mediterrane gerechten - de een nog lekkerder dan de ander.

Alle gerechten worden vers bereid, en dat proef je terug. Zeker de visgerechten zijn hier ook erg lekker, al ben ik ook fan van de pizza's!

Lees verder na de advertentie

Talbot & Bons

Ben je nét aangekomen op Malta en heb je trek? Of wil je voor vertrek naar huis nog snel iets eten? Neem dan plaats bij Talbot & Bons, een restaurant op Malta dat naast het vliegveld zit.

Hier geniet je van verschillende pasta's, heerlijke burgers en smaakvolle salades - al kun je er ook terecht voor lekkere borrelhapjes en cocktails. Bijkomend voordeel: ze zijn 24/7 open!

Lees verder na de advertentie

Restaurants op Malta: €€

Bij deze restaurants op Malta en Gozo kun je erg goed uit eten. Geen snelle daghap, maar ook weer geen fine dining. Zoek je een lekker restaurant om uit eten te gaan na een dagje over het eiland slenteren? Bekijk dan snel deze favorieten:

NOVITÀ

In Senglea, onderdeel van de Three Cities, kun je fantastisch eten met uitzicht over de prachtige haven. Mijn favoriete restaurant is misschien wel NOVITÀ. Niet alleen door het uitzicht, maar vooral door het goede eten.

Op de menukaart vind je klassiekers zoals Maltees konijn, maar ook moderne gerechten, bereid met de beste lokale ingrediënten. Daarnaast schenken ze ook nog eens goede wijn - gemaakt op het eiland.

Terrone

In de stad Birgu, ook wel Vittoriosa genoemd, vind je Terrone. Een restaurant op Malta met een Bib Gourmand, de onderscheiding van Michelin voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook hier is het uitzicht overigens fantastisch...

De visgerechten zijn zonder twijfel mijn favoriet, al staat er nog veel meer lekkers op de menukaart. Wat dacht je bijvoorbeeld van steak tartaar of cake van verse bloedsinaasappels?

Rubino

Dit restaurant op Malta is een plek waar lokale smaken, prachtige texturen en gezonde, seizoensgebonden ingrediënten samenkomen in heerlijke gerechten, vol smaak en nostalgie. Ook Rubino kreeg van Michelin een Bib Gourmand - volledig terecht.

Op de menukaart staan typische Maltese gerechten, voornamelijk bereid met lokale ingrediënten. Staan er asperges uit Gozo op de kaart? Bestellen! Hetzelfde geldt voor lampuki, een lokale vis (ook wel bekend als dorade of mahi mahi).

Kaiseki

Middenin de Maltese hoofdstad Valletta vind je Kaiseki, een restaurant waar chef-kok Noel Azzopardi fantastische gerechten serveert. Denk aan carpaccio van verse tonijn met sojasaus, of eendenborst met ingelegde bieten.

De gerechten zijn een combinatie van authentieke producten uit Malta, gecombineerd met smaken uit de Aziatische keuken. En geloof mij, dat smaakt erg goed...

59 Republic

Nog een restaurant in Valletta, wat meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Reserveren is overigens aan te raden, en dat is niet voor niets. Hier geniet je namelijk van geweldige gerechten, terwijl je uitkijkt over een van de meest iconische pleinen van de stad.

Vooral de octopus, de risotto en het lamsvlees zijn wat mij betreft aanraders, al is eigenlijk alles op de kaart erg lekker.

Tartarun

Dit restaurant op Malta is gespecialiseerd in vis, de menukaart staat dan ook vol met de lekkerste visgerechten. Merendeel van de ingrediënten komt van het eiland zelf, waarbij de vis vaak dezelfde dag nog is gevangen.

Na een flinke verbouwing is het Tartarun sfeervoller en mooier dan ooit, waarbij het team ook nog eens ontzettend gastvrij is. Je vindt het restaurant in Marsaxlokk, hét vissersdorpje van Malta.

Maldonado Bistro op Gozo

Het is een absolute aanrader om naast Malta ook het eiland Gozo te bezoeken. Met de fast ferry ben je er zo, en dit kleine eiland heeft meer te bieden dan je waarschijnlijk verwacht. Niet alleen qua cultuur en geschiedenis, ook op culinair gebied.

Mijn favoriete restaurant op Gozo is Maldonado Bistro, zonder twijfel. Hier geniet je van lokale smaken en gerechten, bereid met veel liefde en kunde. Staat de watermeloen met knapperige kippenhuid op de kaart? Bestel 'm meteen, want elke hap smelt weg op je tong.

Restaurants op Malta: €€€

Wil je een avondje uit en écht goed dineren? Reserveer dan een tafel bij één van de volgende (sterren)restaurants op Malta. Soms moet je al ver van tevoren reserveren, maar dat is absoluut de moeite waard!

ION Harbour by Simon Rogan

Dit is het enige restaurant op Malta met maar liefst twee Michelinsterren, en dat ervaar je vanaf het moment dat je bij ION Harbour binnenstapt. De gastvrijheid is ongelooflijk goed, van begin tot eind.

Daarnaast dineer je ook nog eens op een prachtig dakterras, met uitzicht over de haven van Valletta. En de gerechten? Wauw! Ga voor het uitgebreide gangenmenu en laat je verrassen door de geniale gerechten van chef-kok Simon Rogan. Pro tip: combineer het menu met Maltese wijn voor een optimale smaakbeleving.

Le GV

In Sliema vind je Le GV, een restaurant met een terechte Michelinster. Het restaurant bevindt zich op de elfde verdieping van het 1926 Le Soleil Hotel, waardoor je een prachtig uitzicht over het eiland hebt.

Chef-koks Andrew Borg en David Tanti serveren samen met hun team een menu dat vol zit met smaak en beleving, waarbij het ene gerecht nóg smaakvoller is dan het andere gerecht. Reserveren is dan ook aan te raden.

De Mondion

In Mdina, misschien wel de oudste en indrukwekkendste stad op Malta, vind je De Mondion. Een restaurant op Malta met een Michelinster, waar je geniet van een menu vol met lokale smaken.

Daar komt nog eens bij dat de locatie fantastisch is, zeker als je buiten op het terras plaatsneemt. En de gerechten? Die worden bereid met de mooiste lokale seizoensproducten, waarbij alles draait om smaak en cultuur.

NONI

Als het op fine dining aankomt ben je op Malta aan het juiste adres, het eiland heeft namelijk veel restaurants met een Michelinster. Zo ook NONI, in het centrum van de hoofdstad Valletta.

Dit restaurant was ooit een bakkerij, wat nog terug te zien is in de inrichting. Tegenwoordig geniet je hier van een uitgebreid menu vol met lokale smaken, maar dan in een modern jasje. En dat smaakt goed!

Level Nine at The Grand

Maak je een uitstapje naar het authentieke eiland Gozo, niet ver van Malta? Reserveer dan een tafel bij Level Nine at The Grand, een restaurant in het Grand Hotel - op de negende verdieping. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht over de haven van Mgarr.

Het menu bestaat uit meerdere gangen, bereid door de lokale chef-kok George Attard. Hij weet als geen ander hoe je de mooiste lokale smaken en producten om kunt toveren naar fine dining, iets wat Michelin beloonde met een terechte ster.

Overige culinaire tips op Malta

Naast geweldige restaurants op Malta is er nog veel meer te ontdekken op culinaire gebied. Wat dacht je bijvoorbeeld van verse olijfolie, heerlijke geitenkaas, mijn favoriete hotel of een uitgebreide proeverij in de prachtige wijngaarden op Malta?

The Snop House

Mijn favoriete hotel op Malta? Dat is zonder twijfel The Snop House, gelegen in Senglea, een van de beroemde Three Cities. Dit sfeervolle hotel beschikt maar over een paar kamers, die stuk voor stuk prachtig zijn ingericht. Vanaf het moment dat je dit hotel binnenstapt voel je je dan ook meteen thuis.

Daar komt nog eens bij dat het team ongelooflijk gastvrij is. Van huisgemaakte ontbijtjes - die 's ochtends vers voor je gekookt worden - tot aan de beste tips voor op Malta, bij The Snop House ontbreekt het aan niets. Sterker nog, de dagen dat ik al vroeg de deur uitging werd er een speciaal ontbijtpakketje voor mij gemaakt.

Het hele team bestaat uit foodies, waardoor ze de beste tips voor restaurants en barretjes in de omgeving hebben. Het luxe hotel heeft ook nog eens een aangenaam dakterras, waar je bij kunt komen met een verfrissend drankje, terwijl je uitkijkt over Malta.

Farsons Brewery

Als je op Malta bent kom je voornamelijk twee drankjes op het eiland tegen: het lokale bier Cisk en het bitterzoete frisdrankje Kinnie. Beide drankjes worden gemaakt bij de Farsons Brewery, de oudste brouwerij van het eiland.

Deze brouwerij is gelukkig te bezoeken, waarbij je een interactieve rondleiding kunt boeken. Zo leer je alles over de geschiedenis van de brouwerij, en het ontstaan van de typisch Maltese drankjes. Bijkomend voordeel; het is mogelijk om een uitgebreide proeverij te doen.

Bovenin de brouwerij zit namelijk een prachtig café, waar je zowel de bieren als de frisdranken kunt proeven. Neem plaats op het sfeervolle dakterras, proef van de verfrissende drankjes en geniet van een spectaculair uitzicht over Malta.

Ta' Betta

Wist je dat er op Malta ongelooflijk goede wijnen worden geproduceerd? Het warme klimaat is ideaal om druiven te verbouwen, op het eiland vind je dan ook verschillende wijngaarden.

Mijn favoriet is Ta' Betta. Niet alleen door de prachtige ligging op het eiland, maar ook omdat hun wijnen tot de beste wijnen van Malta behoren. Ze maken verschillende wijnen, zowel wit als rood. Geniet van een uitgebreide rondleiding door de kleurrijke wijngaarden, om vervolgens aan te schuiven voor een uitgebreide proeverij.

Tijdens de proeverij proef je niet alleen de verschillende wijnen, je kunt ook nog eens een lunch of borrelplank bestellen. Zo geniet je niet alleen van de beste wijnen van het eiland, maar ook nog eens van heerlijke snacks, terwijl je proost in de zon.

Kom je hun wijnen bij een van vele restaurants op Malta tegen? Bestel dan vooral een glas, de wijnen combineren ontzettend goed bij diverse gerechten.

Ta' Xmun

Op Malta wordt ook ontzettend goede olijfolie geproduceerd, vaak nog op ambachtelijke wijze. Wil je eens een kijkje nemen op een van de mooiste olijfgaarden van het eiland? Boek dan een rondleiding en proeverij bij Ta' Xmun, waar eigenaar Charles Bugeja met veel passie alles vertelt over zijn olijfolie.

Al jaren maakt hij ongelooflijk smaakvolle olijfolie, waarbij haast alles tijdens het productieproces nog met de hand wordt gedaan. Van het plukken van de beste olijven tot aan het persen en bottelen.

Daarnaast weet Charles ook veel over eten te vertellen, de proeverij is dan ook een beleving. Op verschillende manieren proef je de olijfolie, eerst puur en vervolgens onder het genot van typisch Maltese snacks en een goed glas wijn.

Dream of Horses Farm op Gozo

Bij mijn favoriete restaurants tipte ik het eiland ook al een paar keer - maar het is oprecht meer dan de moeite waard om een tripje naar het eiland Gozo te maken. Vanaf Malta ben je met de fast ferry al in veertig minuten op Gozo, waar het voelt alsof je even op een andere wereld bent.

Naast veel geschiedenis en cultuur kun je ook erg goed eten op Gozo. Niet alleen vanwege de verschillende restaurants, maar ook door initiatieven zoals Dream of Horses Farm. Op deze boerderij vangt Victor Muscat verwaarloosde dieren op, om ze vervolgens een goed leven te geven.

Nu geeft hij niet alleen de dieren een goed leven, met de paarden geeft hij verschillende soorten therapie. Zo helpt hij mens en dier. Om dit alles te bekostigen produceert hij heerlijke schapenkaas, een typisch product van Gozo.

De boerderij is absoluut een bezoekje waard. Niet alleen om te knuffelen met alle paarden, ezels, geiten, schapen en honden, maar ook om te zien hoe Victor met veel liefde en passie de dieren een mooie toekomst geeft.

Gemakkelijk naar Malta

Ben je van plan om naar Malta te reizen voor een heerlijke vakantie of culinaire stedentrip? Neem dan eens een kijkje op de website van Visit Malta, hier vind je alles wat je maar wilt weten over het eiland.

Reizen naar Malta? Dat kan gemakkelijk vanuit zowel Amsterdam Schiphol Airport, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport met meerdere vliegtuigmaatschappijen. Het is ongeveer drie uur vliegen, waardoor je zo op Malta bent.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.