Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Welke snijplank is het beste?

Plastic of hout: welke snijplank is het beste en hoe onderhoud je hem?

Advertentie

Lekker koken begint met een scherp mes en een goede snijplank. Maar kun je beter voor een plastic of houten exemplaar kiezen, hoe houd je je snijplank hygiënisch schoon en wanneer is hij aan vervanging toe? Wij zochten het voor je uit!

Welke snijplank is het beste?

Een goede snijplank moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Op de eerste plaats komt jouw snijplank in aanraking met verschillende soorten rauw en kant-en-klaar voedsel, dus is het belangrijk dat jouw plank hygiënisch schoon (te houden) is. Daardoor brengt het geen voedselveiligheidsrisico’s met zich mee. Verder wil je natuurlijk een gebruiksvriendelijk product dat, mits je er goed voor zorgt, lekker lang meegaat natuurlijk. Als de plank een beetje mooi staat in de keuken, is het ook mooi meegenomen. Voor welk materiaal kun je het beste kiezen? Wat zijn de do’s-and-don’ts als het op het onderhoud aankomt? En wanneer kun je een snijplank niet meer gebruiken? We vertellen je hier graag alles over en scheiden uiteraard voor eens en altijd de feiten van de fabels.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Welke snijplank is het beste, plastic of hout?

Er wordt veel discussie gevoerd over welk materiaal het beste is, met name met het oog op hygiëne. Houten planken werden van oudsher gebruikt maar maken de laatste jaren steeds vaker plaats voor plastic exemplaren. Die zouden, in tegenstelling tot het poreuze hout, veel hygiënischer zijn. Maar is plastic ook echt beter dan hout? De waarheid ligt wat genuanceerder.

Plastic

Om te beginnen is het waar dat plastic snijplanken makkelijker schoon te maken zijn. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze ook agressieve schoonmaakmiddelen en langdurige blootstelling aan heet water in de vaatwasser goed verdragen. Aan de andere kant ontstaan er in plastic snijplanken al snel veel groeven die een broeinest voor bacteriën vormen. Daarom moet je plastic snijplanken over het algemeen vaker vervangen en zijn ze dus ook een stukje minder duurzaam dan exemplaren van hout.

Hout

Hoe zit het dan met hout? Hoe hygiënisch een houten snijplank is, hangt sterk van de houtsoort af. Zachte houtsoorten zijn inderdaad vrij poreus en dus minder geschikt, maar hard hout is daarentegen van nature vochtafdrijvend. Deze eigenschap kun je nog versterken door het hout te behandelen met een natuurlijke olie. Houten snijplanken zijn dus niet per definitie slechter of beter.

Welke snijplank is het beste?

Onderhoudstips

Het juiste onderhoud is belangrijk om je snijplanken in topconditie en hygiënisch schoon te houden. Maar wat zijn de ultieme do’s-and-don’ts? We hebben ze voor je per soort op een rijtje gezet.

Plastic

Zoals eerder vermeld is het schoonmaken van plastic snijplanken vrij simpel. De makkelijkste manier is om je snijplank met andere afwas in de vaatwasser te doen na elk gebruik. Maar je kunt hem ook schoonschrobben met een afwasborstel, heet water en wat afwasmiddel. Droog de plank altijd direct goed af, want water is de ideale omgeving voor de groei van bacteriën.

Hout

Hout vereist een wat delicatere aanpak dan plastic. Doe ten eerste je houten snijplanken nooit in de vaatwasser en laat ze ook nooit in water weken. Je houten snijplank na gebruik alvast in de gootsteen leggen is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Als er tijdens het snijden veel vocht vrijkomt (denk aan sappige tomaatjes of zacht fruit), laat het vocht dan niet te lang liggen en dep je snijplank het beste direct droog met een stuk keukenpapier.

Heb je alleen groente of fruit gesneden of bijvoorbeeld noten gehakt? Maak de plank dan zoveel mogelijk schoon met alleen water. Is het echt nodig vanwege hygiëne, vettigheid of hardnekkig vuil, mag je een drupje zeep gebruiken. Maar wees er zuinig mee. Ook kun je de snijplank bedruppelen met citroensap en bestrooien met wat zout. Laat het even inwerken, schrob de plank schoon en spoel af met water. Op die manier verdwijnen alle nare geurtjes en is je plank weer hygiënisch schoon. Nog belangrijker dan bij plastic is het dan om de snijplank goed te drogen. Wil je voor je houten snijplank iets extra’s doen? Behandel hem eens per maand met olie. De olie zal een beschermlaagje op het hout vormen, waardoor het mooier blijft en beter vocht afweert. Gebruik druivenpitolie, amandelolie of speciale olie voor het behandelen van houten werkbladen en snijplanken.

Wanneer vervangen?

Hoe goed je voor je snijplank ook zorgt, er komt een tijd aan dat je hem moet vervangen door een nieuw exemplaar. Ne verloop van tijd ontstaan er groeven in je plank. Dat is het moment om je plank te vervangen, de groeven zijn namelijk een broeinest voor gevaarlijke bacteriën en de plank is onmogelijk hygiënisch schoon te krijgen. Hetzelfde geldt wanneer er een scheur in je houten plank ontstaat of wanneer de vastgelijmde elementen los komen te zitten. In dat geval moet je om dezelfde reden zo snel mogelijk een nieuw exemplaar aanschaffen.

Conclusie: welke snijplank is het beste?

Hout en plastic hebben allebei voor- en nadelen. Voor welke soort je ook kiest, het is in ieder geval aan te raden om een aparte snijplank voor rauw vlees te gebruiken. Zo voorkom je contaminatie van je groente, fruit en andere kant-en-klare ingrediënten met de bacteriën die in vlees zitten. Twijfel je of je houten plank van hard hout hygiënisch genoeg is? Gebruik dan een plastic snijplank voor rauw vlees en een houten snijplank voor overige ingrediënten. Tot slot is het voor de hygiëne en conditie van je snijplanken van belang om ze op de juiste manier schoon te maken en te onderhouden.

Welke snijplank is het beste?

Lees ook:

WOW! Dit is waarom je eten nooit in aluminiumfolie moet verpakken

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!