Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Citroenmeringuetaart met Sanne Vogel

Vegan citroenmeringuetaart met aquafaba

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 6 uur wachttijdca. 6 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Voor het deeg

Voor de lemoncurd

Voor de meringue

Sanne Vogel: "Aan het begin van de film maakt mijn karakter Sam deze taart. Sam is enorm bezig met zero-waste, vandaar dat ze werkt met het kikkererwtenvocht wat meestal in het gootsteenputje belandt. Terwijl het eigenlijk een waanzinnige basis is voor een vegan meringue. Later in de film maakt ze de taart met kiwibessen in plaats van met citroenen. Kiwibessen groeien eind augustus, begin september in Nederland. Precies het seizoen waar de film zich in afspeelt. Dus op deze manier is Sam altijd opzoek naar hoe ze haar gerechten kan finetunen en aanpassen op de seizoenen. En op diverse lokale producten natuurlijk. In de film neemt Sam een flinke hap van de citroenmeringue. Zoals het gaat met films moet je een scène oneindig opnieuw spelen. Dus ik denk dat ik in één ochtend (onder toeziend oog van een kwijlende crew) wel een kwart van die taart heb opgegeten. Toen was ik wel een beetje misselijk. Maar dat lag absoluut niet aan hoe lekker de taart is!"

Bereiding

  1. Kneed voor het deeg 240 g bloem, de poedersuiker, een snufje zout, 160 g margarine in stukjes en 1-2 el koud water met de deeghaken van de mixer en daarna met de handen snel tot een glad deeg. Leg het deeg afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast.

  2. Vet een springvorm (ca. 18 cm Ø) in met margarine en bestuif hem met bloem. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad rond (ca. 22 cm Ø) uit. Leg het in de vorm en druk het bij de rand aan. Beleg met bakpapier en vul met de blindbakvulling.

  3. Bak de bodem ca. 15 minuten in de oven. Neem het papier met de erwten uit de vorm en bak de bodem ca. 10 minuten verder. Laat afkoelen.

  4. Meng voor de lemoncurd de suiker in een kom met de maizena, de kurkuma en het zout. Voeg al roerend met een garde de amandelmelk, het citroensap en de geraspte schil toe. Giet het geheel in een pan met dikke bodem en verhit al roerend met de garde tot het net begint te koken en dik wordt. Blijf continu roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Vul de bodem met de nog warme lemoncurd. Laat helemaal afkoelen.

  5. Klop voor de meringue de aquafaba met het citroensap stijf. Voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot je een stevig schuim hebt. Verdeel het schuim over de taart en karamelliseer licht met een keukengasbrander of onder de grill.

Per portie: 493 kcal | 79 g koolhydraten | 4 g eiwit | 17 g vet

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Tijn Versleijen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)