Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Infusie van lavendel, szechuan en zuring

Infusie van lavendel, szechuan en zuring

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Krijg met dit recept een inkijkje in de botanische gastronomie van sterrenchef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel.

Lees verder onder de advertentie

Krijg met dit recept een inkijkje in de botanische gastronomie van sterrenchef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel.

Bereiding

  1. Voor de geoxideerd-kersenbladlavendelinfusie: Verhit 1 liter water tot 80 °C in een pan en voeg 5 gram geoxideerde kersenbladeren en 5 gram lavendeltakken met blad toe. Laat het 5 minuten infuseren met het deksel erop. Span een passeerdoek boven een maatbeker en passeer de geoxideerd-kersenblad- lavendelinfusie.

  2. Voor de groene-aardbeisiroop: Verwijder de kroontjes van 500 gram groene aardbeien. Mix de groene aardbeien in een keukenmachine tot pulp. Schep de groene-aardbeienpulp in een vacuümzak samen met 500 gram kristalsuiker. Vacumeer en masseer het aardbei- suikermengsel tot de suiker goed is vermengd met de pulp. Bewaar 12 uur op 30 °C in een warmtekast.

    Druk de groene-aardbeienpulp met een pollepel door een puntzeef. Leg een passeerdoek in een puntzeef boven een maatbeker en passeer nogmaals de groeneaardbeiensiroop.

  3. Voor de szechuanazijn: Mix 1 gram verse groene szechuanpeper met 50 ml wittewijnazijn 30 seconden in een blender op de hoogste stand. Giet de szechuanazijn in een vacuümzak, vacumeer en bewaar 12 uur op 30 °C.

    Span een passeerdoek boven een maatbeker en passeer de szechuanazijn.

  4. Voor de groene-aardbei-szechuanshrub: Mix 100 ml groene-aardbeisiroop met 50 ml szechuanazijn.

  5. Voor het rodeklaverzuring-perensap: Mix 2 gram rode klaverzuring en 200 ml perensap 30 seconden in een blender op de hoogste stand. Span een passeerdoek boven een maatbeker en passeer het rodeklaverzuring-perensap.

  6. Voor het bottelen: Voeg alle componenten (650 ml geoxideerd-kersenbladlavendelinfusie, 200 ml rodeklaverzuringperensap en 150 ml groene-aardbeiszechuanshrub)  samen in een beugelfles en bewaar in de koelkast.

  7. Voor het serveren: Schenk 150 milliliter gekoelde lavendel, szechuan, zuring in een klein wijnglas.

Fotografie: Duncan de Fey

Wat vind jij van dit recept?

2.5 / 5.0 (4 stemmen)
Uit het boek

Plant

€ 59,99
Botanische gastronomie uit de keuken van restaurant De Nieuwe Winkel
Plant Emile van der Staak
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!