
Foodies ontdekt: authentiek banketbakkersroomijs in Amersfoort
Regelmatig spotten wij échte pareltjes. Kleine eettentjes, een geheime wijnbar of simpelweg de lekkerste bitterbal van het land, bij een – op het eerste oog – doorsnee cafetaria. We delen ze graag met jullie in deze nieuwe rubriek. Ditmaal het beste banketbakkersroomijs in Amersfoort, bij Roethof.
Lees verder na de advertentie
Het beste ijs in Amersfoort
Deze zomer kunnen we weer massaal genieten van (zelfgemaakte) ijsjes en verkoelende drankjes. Voor een beetje verkoeling ging ik dan ook op zoek naar een goede hotspot om lekker te genieten van een heerlijke verfrissing met het zonnetje op m’n bol. Gelukkig woon ik in een stad waar dat als geen ander kan, en bevindt zich hier IJssalon Roethof – een geliefde plek onder de locals vanwege het lekkerste banketbakkersroomijs in Amersfoort.
Deze zaak ligt niet in het centrum van stad, dus je moet er wel even voor omrijden. Maar geloof me, dan heb je ook wat: misschien wel het beste ijs in Amersfoort. Deze spot behoort dan ook niet voor niets tot de beste ijssalons van Nederland.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Van banketbakker tot roomijs
Dat is natuurlijk nogal een uitspraak, daar ben ik me van bewust. Tijd dus om zelf uit te zoeken of het ook écht zo is. Terwijl ik bedacht om deze ijssalon te bezoeken, vroeg ik me af waarom het eigenlijk zo’n grote hit is in de stad en waarom zoveel mensen deze plek kennen, ondanks de ligging.
Roethof begon 75 jaar geleden als een bakker van – jawel – familie Roethof, waar ze verse broden en zoete lekkernijen verkochten. Hier was hun banketbakkersroom op eigen recept er een van. Daarom werd besloten om in de zomermaanden, via een loket naast de bakkerij, een ijsje van échte banketbakkersroom te verkopen.
Inmiddels bestaat deze bakkerij niet meer, maar is het nu al meer dan twintig jaar een populaire ijssalon waar je elke zomer kunt genieten van dit heerlijke ijs. En menig Amersfoorter weet deze hotspot jaar in, jaar uit weer te vinden. Op zonnige dagen staat er vaak een lange rij op de stoep.

Lees verder na de advertentie
Less is more
Op een zonnige dag stap ik op de fiets en rijd ik richting Roethof. Omdat ik die bekende middagrij wil vermijden, ga ik in mijn pauze die kant op. Eenmaal aangekomen blijk ik niet de enige met dit idee: er staan al meerdere mensen te wachten om een ijsje te scoren. Dit geeft me wel even de tijd om de menukaart te bekijken. Want ook al is er maar één smaak, je kunt wel kiezen om deze in een bakje, hoorntje, tussen twee wafelkoeken, met of zonder spikkels en zélfs suikerarm te bestellen.
Terwijl de vriendelijke man mijn bolletje in het bakje schept, vraag ik hem waarom het eigenlijk altijd bij die ene smaak is gebleven. "Het is een familierecept en dat loopt nu eenmaal als een trein", vertelt hij. "We hebben het niet nodig om hier meer aan te veranderen, de mensen zijn er dol op en blijven toch wel komen. Wie weet dat we er ooit nog een smaak bij maken, maar voor nu is dat nog niet nodig."
Lees verder na de advertentie
Het omfietsen waard
En hij heeft gelijk. Het bolletje banketbakkersroomijs is écht zo lekker als wordt beweerd. Ook al is het officieel ‘gewoon’ vanille-ijs, je proeft meteen dat dit bolletje iets unieks is. Je wilt er alleen maar méér van. Superromig, vol van smaak, niet te zoet en een genot bij elke hap.
Dus; ben je in Amersfoort en heb je zin in écht goed ijs? Fiets of loop dan dat extra stukje om en haal het bij Roethof. Je zult er geen spijt van krijgen, het is niet voor niets het lekkerste banketbakkersroomijs in Amersfoort.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

20x de beste ijssalons van Nederland

IJs maken zonder ijsmachine? Dit is hoe gemakkelijk het is

Foodies ontdekt: Italiaanse delicatessen in Amersfoort

Dit zijn de beste rooftopbars van Nederland

Foodies ontdekt: de beste bánh mì van Utrecht

Dit zijn de beste terrassen van Nederland

Foodies ontdekt: Mexicaanse taco’s in Amsterdam

De Terras Top 100 van 2025: dit zijn de winnaars

Foodies ontdekt: Crazy Crumble in Den Bosch

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.


