
Foodies ontdekt: de beste bánh mì van Utrecht
Regelmatig spotten wij échte pareltjes. Kleine eettentjes, een geheime wijnbar of simpelweg de lekkerste bitterbal van het land, bij een – op het eerste oog – doorsnee cafetaria. We delen ze graag met jullie in deze heerlijke rubriek. Ditmaal de beste bánh mì van Utrecht.
Lees verder na de advertentie
De beste bánh mì van Utrecht
Tussen alle gekleurde gevels met neonletters is het moeilijk opvallen in de drukke binnenstad van Utrecht. Toch kijk je, bij het passeren van Mr. Dam Bánh Mì, altijd wel even naar binnen. De gekleurde Vietnamese lampionnetjes die het plafond van de zaak bekleden, trekken ieders aandacht. Het bamboe aan de wand maakt dat dit zaakje net even anders is dan iedere andere eettent.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Mr. Dam Bánh Mì in Utrecht
Het zaakje van Mr. Dam Bánh Mì zelf is klein, nog geen twintig vierkante meter. Toch is dit zaakje ergens heel groot in en dat zijn hun beroemde bánh mì broodjes; een medium zacht verse pistolet, belegd met mals buikspek, ingelegde groenten zoals komkommer en wortel, pepertjes en een saus op mayonaisebasis. Wij gingen op ontdekking om te proeven of dit de beste bánh mì van Utrecht is!
Bánh mì: stukje geschiedenis
Het succes van dit broodje begint al bij het brood zelf. Het brood lijkt veel op een Franse baguette, maar is een stuk luchtiger en de korst is minder stevig. Na een beetje speurwerk blijkt er een groot verhaal schuil te gaan achter dat bijzondere broodje. 'Bánh mì' betekent 'baguette' in het Vietnamees.
In de periode Frans Indochina, omstreeks 1887, introduceerden de Franse kolonisten hun baguette aan Vietnam. Vanwege de torenhoge importprijzen werd het Franse brood als luxe product beschouwd. Alleen de Fransen konden in Vietnam dit brood betalen en zij gebruikten deze ongelijkheid dan ook om hun superioriteit te benadrukken.
Als reactie daarop begonnen Vietnamese bakkers bloem te mixen met het dan nog zeldzame tarwe, om hun eigen baguette te bakken.
Markt van Saigon
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de markt in Saigon overspoeld door westerse producten. Daarmee werden producten als kaas, maar ook brood, ineens veel beter betaalbaar voor de gemiddelde Vietnamees. Door de splitsing van Vietnam in de Eerste Indochinese oorlog (1946-1954) zijn er heel veel Vietnamezen van het noorden naar het zuiden gevlucht.
Dit had natuurlijkerwijs invloed op de Saigonese keuken. Het was in die tijd dat de eerste bakkerijen werden geopend waar bánh mì werd verkocht.


Streetfood
Anno nu is het Vietnamese broodje niet meer weg te denken als je het over streetfood hebt. Hoewel het oorspronkelijke recept met buikspek is, vind je inmiddels ook broodjes met gegrilde kip of tofu. Als je, onder de tientallen gekleurde lampionnetjes, aan de balie van Mr. Dam Bánh Mì staat, snap ik best dat je keuzestress krijgt.
Toch zou ik je adviseren voor het traditionele recept te gaan. Met een nog warm broodje buikspek in mijn handen loop ik de zaak uit. Ik zoek een rustig plekje in de stad en rol het broodje uit het papier. Het broodje voelt zacht, fluffy, zou ik het noemen. De vulling is mals en supersmaakvol en voor een paar minuten leef ik even helemaal in m’n eigen bubbel.
Vlak na mijn laatste happen word ik bruut uit mijn Vietnamese droom gehaald door een veegauto van de gemeente. Ik loop terug, langs het gezellige zaakje, en besluit dat ik er gauw nog eens een broodje moet halen...


Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips

Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten

Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten

Yvonne op pad in Utrecht: me stadsie

Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots & tips

12x de beste culinaire tankstations in Europa

De ultieme guide voor een autovakantie met kinderen

Foodies ontdekt: Mexicaanse taco’s in Amsterdam

Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots & tips

20x de beste ijssalons van Nederland

Dit is waarom Asturië je nieuwe favoriete culinaire regio in Spanje is
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.