
Van een broodje báhn mì tot een lekkere noedelsoep: leer met deze Vietnamese gerechten de keuken kennen en ga met onze recepten steeds een beetje meer van het land houden.
Lees verder na de advertentie
Vietnamese keuken
Hoewel er elk jaar heel wat backpackers naar het land afreizen, blijft de Vietnamese keuken relatief onbekend. Zonde, want Vietnamese gerechten zijn niet alleen lekker maar ook heel gezond!
Dat komt doordat ze in Vietnam gebruik maken van alle smaken. Zoals in de meeste Aziatische landen, vind je zuur, zoet, zout en bitter terug in de alle Vietnamese gerechten. Dit zorgt niet alleen voor de juiste balans maar zou ook, volgens de Chinese filosofie, nog gezonder zijn. Benieuwd hoe je dit toepast in eigen keuken? Bekijk dan de recepten onderin dit artikel!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vietnamees eten
Vietnamees eten staat – naast de balans van smaken – ook bekend om het gebruik van verse ingrediënten. Er wordt veel gebruik van rijst en kruiden als citroengras, koriander en munt. Ook spelen westerse ingrediënten een relatief grote rol in Vietnamese gerechten. Dat komt omdat Vietnam vroeger een Franse kolonie was. Dit heeft de keuken sterk beïnvloed. Denk bijvoorbeeld maar aan het broodje báhn mì die gemaakt wordt met een baguette.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Vietnamese gerechten
Benieuwd geworden? Dan hebben wij goed nieuws, want met deze recepten maak je al die heerlijke Vietnamese gerechten gewoon thuis:

Báhn mì
Als je niet beter weet, lijkt banh mi een simpel broodje. Maar als je zelf al eens je tanden in dit lekkers hebt gezet, weet je wel beter: banh mi is verrukkelijk. Dankzij dit recept hoef je niet helemaal af te reizen naar Azië en kun je toch genieten van je favoriete gerecht.

Pho met shiitake en krokante prei
Pho is een van die typisch Vietnamese gerechten die je in het land op iedere straathoek kunt krijgen. In deze dampende kom soep vind je eigenlijk altijd rijstnoedels, gember en steranijs. Volgens de traditie begin je met je stokjes in de aanslag om de noedels op te eten, alvorens je de heerlijke bouillon uit de kom slurpt.

Pho met kip
Deze authentieke pho met kip is misschien wel nog populairder dan de versie met groenten. Zelf aan de slag? Laat hiervoor een hele kip stoven in water met specerijen, gember en ui, tot je een heerlijke pho bouillon hebt.

Loempia’s
Denk je aan typisch Vietnamese gerechten, dan denk je aan loempia’s. Laat de kraam op de markt vandaag even voor wat het is en ga zelf aan de slag met deze overheerlijke snack. Natuurlijk maken we er ook een chili-dipsaus bij. Zonder is het feestje immers niet compleet.

Spring rolls met nuoc cham
Liever een loempia die niet gefrituurd is? Kies dan eens voor spring rolls. Je kunt ze vullen met je favoriete groenten en eventueel vlees of vis, alvorens je het rijstvel oprolt en ze dipt in die oh zo lekkere nuoc cham. Het kost je maar vijf minuten om deze smaakvolle saus erbij te maken, dus sla dit vooral niet over…

Sissende crêpes met garnalen
Nog zo’n gerecht waar je de invloeden van de Franse keuken in terugziet: deze crêpes met garnalen.

Rundernoedelsoep met citroengras
In de Vietnamese keuken speelt garnering een grote rol. In dit recept kun je de toppings zo uitgebreid of eenvoudig maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.

Bun cha met voorjaarsgroenten
Bun cha is een van de populairste Vietnamese gerechten. Traditioneel maak je het met gehaktballetjes maar in dit recept gaan we voor tahoe. Minstens net zo lekker!

Spring rolls

Loempia’s
Begin je eigen loempiakraam aan huis met ons recept voor fantastische, crunchy loempia’s. Wedden dat iedereen ervoor in de rij gaat staan?
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de saus
Bereiding
Verhit voor de saus de olie in een pan en fruit er de rode currypasta ca. 1 minuut in. Voeg de overige ingrediënten voor de saus behalve de vissaus toe en roer goed door elkaar. Verwarm tot de suiker helemaal is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen. Breng de saus op smaak met vissaus.
Bereid voor de vulling de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel met koud water en laat uitlekken. Verhit een scheut olie in een hapjespan of wok en bak er het gehakt goudbruin en krokant in. Voeg de sjalotten en de gember toe en bak nog 4 minuten tot de sjalot zacht is. Voeg de spitskool, de taugé en de wortelreepjes toe en breng het geheel op smaak met de oestersaus. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Meng de rijstnoedels door het gehaktmengsel. Week telkens 1 rijstvel enkele seconden in heet water. Zorg dat je ze niet te lang weekt, ze moeten nog als stevig papier aanvoelen. Leg het rijstvel op een schone doek. Dep het rijstvel met een andere doek enigszins droog. Leg in het midden een rechthoekig hoopje van de vulling. Vouw het rijstvel van onderaf over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het geheel verder op tot een strak rolletje. Leg de loempia’s op een schaal met bakpapier, zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen.
Vul een diepe pan voor ca. ⅓ met olie en verhit tot ca. 180°C. Frituur de loempia’s in porties in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer met de saus.
Onze tips

Weekendproject: maak zelf Vietnamese loempia’s

3x Vietnamese zomergerechten

Foodies boekenclub: “Vietnamees”

Alles over Thaise vissaus: van Nam Pla tot Pla Ra

Borreltijd: 5x de lekkerste hapjes met kaas

Wrap it up: heerlijke recepten voor wraps met gehakt

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.