Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
spring rolls (klein)

Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten

Van een broodje báhn mì tot een lekkere noedelsoep: leer met deze Vietnamese gerechten de keuken kennen en ga met onze recepten steeds een beetje meer van het land houden.

Lees verder na de advertentie

Vietnamese keuken

Hoewel er elk jaar heel wat backpackers naar het land afreizen, blijft de Vietnamese keuken relatief onbekend. Zonde, want Vietnamese gerechten zijn niet alleen lekker maar ook heel gezond!

Dat komt doordat ze in Vietnam gebruik maken van alle smaken. Zoals in de meeste Aziatische landen, vind je zuur, zoet, zout en bitter terug in de alle Vietnamese gerechten. Dit zorgt niet alleen voor de juiste balans maar zou ook, volgens de Chinese filosofie, nog gezonder zijn. Benieuwd hoe je dit toepast in eigen keuken? Bekijk dan de recepten onderin dit artikel!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vietnamees eten

Vietnamees eten staat – naast de balans van smaken – ook bekend om het gebruik van verse ingrediënten. Er wordt veel gebruik van rijst en kruiden als citroengras, koriander en munt. Ook spelen westerse ingrediënten een relatief grote rol in Vietnamese gerechten. Dat komt omdat Vietnam vroeger een Franse kolonie was. Dit heeft de keuken sterk beïnvloed. Denk bijvoorbeeld maar aan het broodje báhn mì die gemaakt wordt met een baguette.

Tip!

Vietnamese gerechten

Benieuwd geworden? Dan hebben wij goed nieuws, want met deze recepten maak je al die heerlijke Vietnamese gerechten gewoon thuis:

Báhn mì

Báhn mì

Als je niet beter weet, lijkt banh mi een simpel broodje. Maar als je zelf al eens je tanden in dit lekkers hebt gezet, weet je wel beter: banh mi is verrukkelijk. Dankzij dit recept hoef je niet helemaal af te reizen naar Azië en kun je toch genieten van je favoriete gerecht.

Naar het recept
pho met shiitake en krokante prei

Pho met shiitake en krokante prei

Pho is een van die typisch Vietnamese gerechten die je in het land op iedere straathoek kunt krijgen. In deze dampende kom soep vind je eigenlijk altijd rijstnoedels, gember en steranijs. Volgens de traditie begin je met je stokjes in de aanslag om de noedels op te eten, alvorens je de heerlijke bouillon uit de kom slurpt.

Naar het recept
Pho met kip

Pho met kip

Deze authentieke pho met kip is misschien wel nog populairder dan de versie met groenten. Zelf aan de slag? Laat hiervoor een hele kip stoven in water met specerijen, gember en ui, tot je een heerlijke pho bouillon hebt.

Naar het recept
Loempia's

Loempia’s

Denk je aan typisch Vietnamese gerechten, dan denk je aan loempia’s. Laat de kraam op de markt vandaag even voor wat het is en ga zelf aan de slag met deze overheerlijke snack. Natuurlijk maken we er ook een chili-dipsaus bij. Zonder is het feestje immers niet compleet.

Naar het recept
Springrolls-met-nuoc-cham

Spring rolls met nuoc cham

Liever een loempia die niet gefrituurd is? Kies dan eens voor spring rolls. Je kunt ze vullen met je favoriete groenten en eventueel vlees of vis, alvorens je het rijstvel oprolt en ze dipt in die oh zo lekkere nuoc cham. Het kost je maar vijf minuten om deze smaakvolle saus erbij te maken, dus sla dit vooral niet over…

Naar het recept
Sissende crêpes met garnalen

Sissende crêpes met garnalen

Nog zo’n gerecht waar je de invloeden van de Franse keuken in terugziet: deze crêpes met garnalen.

Naar het recept
Rundernoedelsoep met citroengras

Rundernoedelsoep met citroengras

In de Vietnamese keuken speelt garnering een grote rol. In dit recept kun je de toppings zo uitgebreid of eenvoudig maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.

Naar het recept
bun cha met voorjaarsgroenten

Bun cha met voorjaarsgroenten

Bun cha is een van de populairste Vietnamese gerechten. Traditioneel maak je het met gehaktballetjes maar in dit recept gaan we voor tahoe. Minstens net zo lekker!

Naar het recept
Spring rolls

Spring rolls

Je kent ze vast, heerlijke spring rolls gevuld met knapperige groente. In dit geval gaan we voor een vegetarische variant met glasnoedels. Bijkomend voordeel: dit hapje staat in een handomdraai op tafel!

Naar het recept
Foodies favoriet
Loempia's

Loempia’s

Begin je eigen loempiakraam aan huis met ons recept voor fantastische, crunchy loempia’s. Wedden dat iedereen ervoor in de rij gaat staan?

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

ca. 20 rijstvellen (om te frituren)
olie (om te frituren)
bakpapier

Voor de vulling

50 g fijne rijstnoedels (mihoen)
olie
200 g varkensgehakt
2 sjalotten (gesnipperd)
30 g verse gember (geschild en fijngehakt)
50 g spitskool (in reepjes)
1 handje taugé
50 g wortelreepjes
2 el oestersaus

Voor de saus

1 el olie
1 el rode currypasta
75 g pindakaas (100%)
50 g gula djawa (Javaanse bruine suiker – geraspt)
50 ml appelazijn
100 ml kokosmelk
1-2 el vissaus

Bereiding

  1. Verhit voor de saus de olie in een pan en fruit er de rode currypasta ca. 1 minuut in. Voeg de overige ingrediënten voor de saus behalve de vissaus toe en roer goed door elkaar. Verwarm tot de suiker helemaal is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen. Breng de saus op smaak met vissaus.

  2. Bereid voor de vulling de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel met koud water en laat uitlekken. Verhit een scheut olie in een hapjespan of wok en bak er het gehakt goudbruin en krokant in. Voeg de sjalotten en de gember toe en bak nog 4 minuten tot de sjalot zacht is. Voeg de spitskool, de taugé en de wortelreepjes toe en breng het geheel op smaak met de oestersaus. Neem van het vuur en laat afkoelen.

  3. Meng de rijstnoedels door het gehaktmengsel. Week telkens 1 rijstvel enkele seconden in heet water. Zorg dat je ze niet te lang weekt, ze moeten nog als stevig papier aanvoelen. Leg het rijstvel op een schone doek. Dep het rijstvel met een andere doek enigszins droog. Leg in het midden een rechthoekig hoopje van de vulling. Vouw het rijstvel van onderaf over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het geheel verder op tot een strak rolletje. Leg de loempia’s op een schaal met bakpapier, zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen.

  4. Vul een diepe pan voor ca. ⅓ met olie en verhit tot ca. 180°C. Frituur de loempia’s in porties in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer met de saus.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!