Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Báhn mì

Foodies boekenclub: “Vietnamees”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Vietnamees van Uyen Luu

Leer Vietnamees koken met het boek “Vietnamees” van Uyen Luu en ontdek de veelzijdigheid van deze ‘frisse en verse’ keuken: het gebruik van rauwe of knapperige groenten en kruiden als koriander, munt en Thaise basilicum zijn kenmerkend. Maar er is meer: van geurige pho tot en met typisch Vietnamese noedelsalades en ook makkelijke doordeweekse maaltijden. De Vietnamese keuken kent invloeden uit onder anderen China en Frankrijk: van de typische Vietnamese broodjes (bánh mì) tot en met het maken van een goede bouillon voor pho, een Vietnamese soep gevuld met noedels en doorgaans rundvlees. Serveer frisse springrolls gevuld met vis en kruiden in de zomer of papayasalade met buikspek, garnalen en pomelo. Maak Vietnamese pickles en bijgerechten en ontdek hoe ontzettend lekker de Vietnamese keuken is. Van authentieke Vietnamese salades en hemelse noedelsoepen, tot doordeweekse gerechten, feestmaaltijden, rijstgerechten, desserts en meer. Met goede uitleg over de voorraadkast, basisrecepten, keukentips en menuplanners.

Vietnamees

€ 27,50
Vietnamees

Vietnamese keukenfilosofie

Als er iets is wat ik in de Nederlandse keuken mis, is het wel een échte eetfilosofie. Als je kijkt naar andere landen heeft eten zoveel meer betekenis dan hier! Neem bijvoorbeeld Vietnam. De eettafel is daar een plek waar je samenkomt met familie, vrienden en buren; of je nu blij of verdrietig bent, eten moet je toch. Voedsel is om te delen. Eten doe je voor je plezier en iemand zoete of hartige snacks cadeau doen is een teken van vriendschap en vriendelijkheid. Bij speciale gelegenheden is het eten van bepaalde producten zelfs nauw verbonden met tradities en b geloof. Daar ben ik jaloers op, dus bij deze stel ik voor om een beetje Vietnam naar Nederland te halen.

Iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kapstok aan smaken

Dat begint allemaal met het koken uit dit heerlijke boek. Spit eerst het hoofdstuk over de Vietnamese voorraadkast door zodat je weet welke essentials zoals vissaus en ponzu je in huis moet hebben. Daarna ga je lekker bladeren en zoek je iets uit wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld de rundernoedelsoep met citroengras of de sissende crêpes met garnalen. Begin pas met de báhn-mì als je de smaken van Vietnam een beetje in je vingers hebt, het geheim van dat broodje is namelijk de samenstelling. Hoe vind je de perfecte balans tussen zacht en knapperig en hartig, zoet, zuur en bitter? Als dat lukt, begrijp je de Vietnamese keukenfilosofie.

Naast een goed smaakevenwicht vinden, zul je ook leren dat de Vietnamese keuken maar een paar essentiële ingrediënten bevat. Omdat er gebruik gemaakt wordt van echte smaakbommen zoals vissaus, sojasaus, gember, chili en citroengras heb je maar weinig producten nodig om een heerlijk recept te maken. Hoewel de meeste ingrediënten gewoon bij de supermarkt te koop zijn, zul je af en toe naar de toko moeten gaan. Lukt dat niet? Dan heeft Uyen Luu een advies: “Pas de recepten gerust aan en gebruik wat je kunt vinden of vervang wat je niet vindt. Het idee is dat je een kapstok aan smaken en bereidingswijzen krijgt om mee te werken, vanuit daar kun je verder.”

Van een broodje báhn mì tot een lekkere noedelsoep: leer de keuken van Vietnam kennen en ga met iedere bladzijde een beetje meer van dit land houden.

Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:

Sissende crêpes met garnalen

Uyen: “Deze soep moet je echt met liefde maken: doe het vol overgave en toewijding. Mijn grootmoeder kwam uit Huê, waar ze deze soep elke ochtend in haar thuisrestaurant maakte; deze soep heeft mij gevormd. Elke laatste druppel bouillon opslurpen betekent dat je thuis en geliefd bent. Het bord met garnering kan zo uitgebreid of eenvoudig zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.”

Vietnamees: rundernoedelsoep met citroengras

Báhn mì

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!