Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Crazy crumble Den Bosch

Foodies ontdekt: Crazy Crumble in Den Bosch

Regelmatig spotten wij échte pareltjes. Kleine eettentjes, een geheime wijnbar of simpelweg de lekkerste bitterbal van het land, bij een – op het eerste oog – doorsnee cafetaria. We delen ze graag met jullie in deze nieuwe rubriek. Ditmaal de populaire Crazy Crumble in Den Bosch.

Lees verder na de advertentie

Crazy Crumble in Den Bosch

Vlak onder de rook van de Sint-Jan in Den Bosch vind je Restaurant Pilkington's, waar je de mega-populaire Crazy Crumble kunt halen. Het kleine afhaalraampje lijkt op het eerste gezicht onopvallend, maar de lange rij ervoor verraadt dat er iets bijzonders gaande is. Vol verwachting sluit ik achteraan. Om me heen hoor ik enthousiast geroezemoes en vang ik op dat het hier elke dag zo druk is. "Dat komt door TikTok", legt een jongen achter me uit aan zijn vriendin. Hij heeft gelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Pilkington's in Den Bosch

Pilkington’s is een bekende naam in de stad, en populair vanwege de heerlijke high tea die ze hier serveren. Toch werd het afhaalraam pas echt een hit nadat verschillende influencers erover deelden. Een oudere dame die de eetgelegenheid uit komt lopen, kijkt verbaasd naar de menigte en roept: "Wat is hier aan de hand? Waar wachten jullie allemaal op?"

In gedachte antwoord ik: een bakje met warme appel en kaneel, bedekt met koekkruimels, crème anglaise en wat gekaramelliseerde suiker.

TikTok-rijen

Ik kan mij de verbazing van de vrouw goed voorstellen, want waar de TikTok-rijen - in steden zoals Amsterdam - inmiddels een bekend fenomeen zijn, is het in Den Bosch een ander verhaal. Onder de rivieren zie je zulke drukte zelden, en juist daarom is deze culinaire parel wat mij betreft het benoemen waard. Want als zelfs de nuchtere Brabanders in de rij willen staan, móét het wel iets bijzonders zijn.

Te lekker om te wachten

De rij vordert gestaag en zodra ik aan de beurt ben, zie ik dat er in het kleine keukentje vier medewerkers hard aan het werk zijn om iedereen zo snel mogelijk van de traktatie te voorzien. Een flinke portie appelcrumble, ik niet wachten om aan te vallen.

Toch kan ik beter even treuzelen. De portie is namelijk zo groot dat ik bang ben om het om te stoten, en de custardsaus golft al over het bakje heen, wanneer ik plaatsneem aan een knus plekje bij de gevel.

Laagje suiker

Voordat ik mijn eerste hap neem tik ik op de bovenkant, die prachtig is gekaramelliseerd. Net als bij een goede crème brûlée breekt de suiker en ik kan niet langer wachten. Na de eerste hap weet ik genoeg: het is alles wat je ervan verwacht én meer.

De appeltjes zijn lekker warm, de crumble krokant en de custardsaus fluweelzacht. Ik kan me haast niet voorstellen dat iemand het niet lekker vindt. In Groot-Brittannië blijkt de vergelijkbare Humble Crumble dan ook al langer een succesformule te zijn.

Bij deze bekende bakkerij in Londen staan de rijen steevast voor de deur, en serveren ze niet alleen appelcrumbles, maar ook seizoensfavorieten zoals crumbles met ijs of pumpkin spice. Het gerucht gaat dat ze in Den Bosch ook willen uitbreiden met verschillende varianten. Ik kom tegen die tijd wel weer langs!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.